IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боб в гърне – как да го приготвите?

26 декември 2022 09 00

Още една идея за постно ястие за празниците

IStockphoto

IStockphoto

Боб в гърне е идеално ястие за обяд или вечеря за тези от вас, които постят до Коледа. То може да присъства на трапезата след Бъдни вечер или да е част от ястията, с които да нагостите фамилията си през останалите дни, в които не ви се яде месо.

За да не стоите твърде много в кухнята, чакайки да се свари, трябва да знаете, че е хубаво да накиснете боба от предната вечер.

Белият боб има много ползи за здравето. Доказано е, че в една порция от 70 грама има:

242 калории;

17 грама протеин;

0,6 грама мазнини;

44 грама въглехидрати;

11 грама фибри;
Минерали като мед, желязо, фолат, магнезий, калций и други.

Ето и необходимите продукти за боб в гърне:

300 г боб (бял);
1 глава лук;
2 моркова;
3 домата(пресни или от консерва);
червен пипер;
джоджен;
чубрица;
сол;
олио.

Как да приготвите вкусен боб в гърне?

След като сте почистили хубаво боба и е киснал цяла нощ, на другия ден се изхвърля водата му. Изплаква се и се слага в глинен гювеч.

Взимате морковите и заедно с лука ги нарязвате на ситно. После ги задушавате в малко олио на тиган, като накрая добавяте подправките на вкус. По-късно се заливат с наситнените или пасирани домати.

В гювеча с боба се добавя малко олио. Прехвърлят се задушените зеленчуци. Всичко се обърква и се залива с вода.

Гювечът се слага в студена фурна. Включва се на 180 градуса, като бобът трябва да къкри на слаб огън за около час. След като хубаво заври, намалете на 150, като накрая може да махнете капака и запечете боба леко на горна фурна.

Да ви е сладко!

За още рецепти и съвети за предстоящите празници последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

... ( преди 1 година )