IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Козунак на конци – как да го приготвите за Великден?

14 април 2023 10 30

Предлагаме ви лесна и сполучлива рецепта

IStockphoto

IStockphoto

Козунак на конци иска да приготви всяка уважаваща себе си домакиня на Великден. Наред с агнешкото, зелената салата и шарените яйца, не може без вкусното тестено изделие.

Лесно е да си купите опакован козунак от магазина. Но много по-задоволяващо е да си го приготвите у дома. Освен че цялата кухня ще ухае на него, още по-хубаво е да има конци след разчупване.

Ако мечтаете да приготвите перфектния козунак, не е важно само да биете тестото поне 100 пъти в масата. Освен месенето, е задължително да заложите на качествените съставки. Така ще получите чудесен десерт за вашата Великденска трапеза.

Козунак на конци – лесна рецепта

Предлагаме ви една лесна за изпълнение и същевременно сполучлива рецепта, която да изпробвате.

Трябва да знаете, че е добре всички продукти да стоят на стайна температура поне 1 час, преди да започнете приготвянето. Също така предварително се слагат стафидите в коняка или рома, за да се накиснат хубаво.

Необходими продукти:

- 5 чаени чаши брашно (около 1 кг);
- 1 чаена чаша захар;
- 1 чаена чаша прясно мляко;
- 5 яйца;
- 100 грама краве масло;
- 50 грама олио;
- 1 кубче мая (или суха, около 2 супени лъжици);
- 2 броя ванилия на прах;
- 200 грама златни стафиди;
- 2 кутии локум по 140 грама;
- 100 мл ром или коняк;
- лимонови стърготини.

Как да приготвите своя козунак на конци?

В подходящ съд изсипете прясното мляко. Добавете 1 супена лъжица захар. Разбъркайте с лъжица и после натрошете и размийте маята. Ако имате суха, прочетете внимателно на етикета какво количество трябва да сложите за количеството брашно. Около 2 лъжици са напълно достатъчни. После разбъркайте, за да шупне сместа за вашия козунак.

Останалата част от захарта, заедно с яйцата, се разбиват хубаво. Добавяте към тях ванилията и настърганата кора от лимон. После отново бъркате, за предпочитане с миксер.

В отделен съд разтопете маслото и после прибавете олиото към него. После оставете настрани и смесете млякото с маята и разбитите яйца.

За да получите пухкав козунак на конци, задължително пресейте брашното. Постепенно го добавяйте към получената течна смес. Бъркайте непрекъснато, докато тестото започне да се отделя от стените на купата.

В един момент извадете тестото и продължете с месене на ръка. Освен многократното му удряне в масата, може да го разточите и намажете с една четвърт от маслото. Сгънете го като плик и продължете да месите. Повторете процедурата, докато използвате почти всичката мазнина. Ако усетите, че тестото лепне, добавяйте по малко брашно.

козунак, тесто,

IStock

Как да изпечете козунака си?

Накрая трябва да получите меко и гладко тесто, което да оставите да втаса в намазнена купа. Отгоре го намажете с масло, за да не хване коричка.

След като тестото удвои обема си, го разделете на две части. После всяка една на още три. Направете ги на топки и всяка разточете на тънък лист върху плота.

Как да приготвите: Торта с козунак и бисквити

Маникюр за Великден – 5 лесни идеи

Великденски рецепти – козуначени мъфини

Нарежете на ситно локума и върху всеки лист за козунака на конци поръсете с него и накиснатите стафиди. Два по два ги оплетете и поставете в подходяща тава – върху хартия за печене.

Плитките оставяте да постоят около 30-40 минути, след което ги слагате в предварително загрята на 180 градуса фурна. След около 15 минути намалете на 160 и печете още около 30 минути. Накрая, по желание, може да намажете с жълтък и да върнете за 1-2 минути.

Преди да извадите вашия козунак, пробвайте с клечка дали е готов. Ако по нея няма тесто, може спокойно да го вадите.

Получава се страхотен козунак на конци, който може да консумирате след като изстине. Весел Великден от нас!

За още рецепти и съвети за предстоящите празници последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари