IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да пътуваме често, но изгодно? 5 съвета за бюджетно пътуване

5 октомври 2023 08 40

Как да пътуваме често, но изгодно? 5 съвета за бюджетно пътуване

В последно време все повече се обръща внимание на т. нар. well-being, или благосъстояние. Редица проучвания показват, че точно пътуването и почивката са тези, които ви помагат да се чувствате по-добре и да живеете по-щастливо. Резултатите от проучване, публикувано през 2021 г. в журнала Tourism Analysis, показват, че хората, които редовно пътуват далеч от дома, са средно със 7% по-щастливи от тези, които пътуват от време на време. Интересно е, че проучването установява, че дори относително кратките пътувания имат положителен ефект. Само 120 км от дома са достатъчни, за да се усети разликата.

И така, в крайна сметка, за да сте по-щастливи, трябва да пътувате повече. Но как това да не тежи на семейния бюджет и има ли хитринки, които да използвате, за да пътувате по-често, но изгодно, ще разберете в следващите редове.

ПР

Жена се наслаждава на своя city break в Париж/ победител в конкурса на eSky.bg

1. Пътувайте по модела „city break“

Напоследък все повече пътешественици избират city break пътуванията – това са тези кратки, но пълноценни 3-4 дневни пътувания, които ви помагат хем да се откъснете от ежедневието, хем да не надвишавате бюджета, но и да не използвате много дни отпуск. Редица дестинации предлагат чудесната възможност да заминете в петък и да се приберете в неделя или понеделник. Такива са Барселона, Будапеща, Бари, Рим, Болоня и много други. По този начин си подарявате кратко, но пълноценно пътуване, което ви дава възможност да се обогатите като опознаете нов град и култура, както и да прекарате пълноценно време с най-близките ви, далеч от ежедневните грижи.

2. Планирайте отрано

Ранното планиране е вашият най-добър приятел, ако искате да спестите някой лев. И въпреки че през последните години много хора избираха „last minute“ почивките, повечето пътешественици вече се доверяват на добре подготвеното пътуване, планирано поне месец и половина преди датата на заминаване.

жена shutterstock

Жена опознава Стокхолм, карайки колело/ shuttestock

3. Организирайте пътуването си сами

По този начин ще имате пълен контрол върху организацията и самото пътуване, като в същото време знаете къде отива всеки похарчен лев. Може би в съзнанието ви изниква веднага въпросът „Няма ли да загубя много време, организирайки самостоятелно?“. Всъщност, изобщо не е така. Винаги можете да използвате онлайн платформа за организиране на пътуване, каквато е eSky.bg, която ще ви помогне да резервирате всеки елемент и то само с няколко клика. А следвайки и предния ни съвет за ранното планиране, вие ще имате възможността на спокойствие да сравните цените на самолетните билети, настаняването, трансфера и всичко необходимо, а най-накрая да изберете най-изгодния и удобен вариант за вас, точно по ваш вкус.

4. Комбинирайте полет+хотел в пакет

Друго основно предимство на използването на онлайн платформа за организиране на пътуване като eSky.bg е, че можете да комбинирате полет+хотел в една резервация. Закупуването на пакет от платформата често е в пъти по-евтино от закупуването им поотделно. По този начин пестите не само пари, но и ценно време, като имате възможността да изберете пакет, съобразен с вашите нужди. Дали желаете да спите в 5-звезден хотел или пък да изберете по-бюджетен вариант, от eSky.bg ще ви предложат разнообразни пакети. Огромно предимство на пакетите е, че имате свобода при избор на час на заминаване на полета и авиокомпания, съобразена с нуждите. Освен това, разполагате и с гъвкавост при избора на дати – пакетите от полет и хотел на eSky.bg предлагат както възможност за избор на фиксирани дати, така и опцията за гъвкави дати. По този начин можете да изберете определен период, в който искате да пътувате, като пред вас ще се визуализират най-добрите оферти за пакети за този период. А най-хубавото е, че можете да избирате от много дестинации и високо оценени хотели.

мъж, shuttertock

Щастлив мъж пред Саграда Фамилия, Барселона/ shutterstock

5. Проучете кои безплатни атракции можете да посетите

След като сте организирали вашето изгодно пътуване и то точно по ваш вкус, е време да помислите как да прекарате времето си пълноценно, без да инвестирате много. Разбира се, че пътешествието до по-популярни дестинации предполага и посещението на най-известните забележителности, но това не пречи да проучите предварително и други варианти. Разгледайте различни блогове и статии на пътешественици, от които можете да научите за по-нестандартни и не толкова скъпи атракции. Вдъхновяваща и полезна информация можете да намерите и в блога на eSky – traveltalks.esky.bg.

И сега, след като разбрахте как да организирате пътуването си бързо, лесно и изгодно, е време да изберете дестинация и да стегнете багажа. Есенното презареждане е на крачка от вас!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари