IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ви помогне ли излежаването цял ден да се почувствате по-добре?

17 октомври 2023 10 50

Разберете повече за термина „гниене в леглото“

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Благодарение на способността на TikTok да въвежда нови термини сред съвременните поколения, наскоро се появи и фразата „гниене в леглото“ (Bed Rotting). Тя може да звучи малко неприятно, но всъщност означава точно обратното.

Терминът „гниене в леглото“ по същество означава излежаване в леглото, но не сутрин за половин-един час, а часове наред.

Фразата всъщност описва оставането в леглото за почти целия ден и то без да сте болни от грип или пък да страдате от някаква физическа травма. „Гниенето в леглото“ се състои от пасивни или непродуктивни дейности, като гледане на телевизия, онлайн пазаруване, висене в социалните медии и то през целия ден. Така някои хора се отпускат напълно и презареждат батериите си.

istock

Снимка: iStock

Този тип дълго излежаване не е нищо ново. Има хора, които имат много натоварена работа или такива, които дълго време не са имали отпуск или някаква почивка, и те имат нужда от такова време, което да им осигури цялостно възстановяване.

Въпросът е „гниенето в леглото“ да не се превърне в редовно явление, защото това може да е пагубно за човек. То може да се превърне в порочен кръг, защото колкото повече време човек прекарва в леглото, толкова по-малко се ангажира с външния свят и своите отговорности.
И така, какво да направите?

 

 

Полезно ли е или тревожно е „гниенето в леглото“?

А ето и мнението на експертите:

Казано просто, „гниенето в леглото“ е изборът да лежите в леглото си цял ден, така че да презаредите батериите си и да си вземете ден за психично здраве. Независимо дали става въпрос за социална почивка или почивен ден от работа или училище, „гниенето в леглото“ неофициално се определя като прекарване на целия ден в леглото, с което си осигурявате умствена и физическа почивка.

Този тип излежаване може да бъде полезен при подходящи обстоятелства. Например можете да си позволите да пропуснете цял един ден в името на психичното си здраве, знаейки, че на следващия ден ще продължите да живеете живота си активно, по-освежени и готови да поемете предизвикателствата, които ви се изпречат на пътя.

Всъщност може да има някои позитиви, свързани с това да си позволите време за почивка и нулиране, като повишено добро настроение, по-добра способност за фокусиране, подобрен сън и възстановяване на мускулите. Често претъпкания ни график ни кара да не се чувстваме продуктивни, тъй като имаме дълги списъци със задачи, постоянно сме в движение и все се надпреварваме с времето. Тогава е важно за нашето здраве и благополучие да можем да си дадем ден почивка, за да можем да се върнем към нормалния си натоварен график с повече енергия и с по-ясна мисъл, а прекарването на повече време в леглото може да ни помогне точно за това.

Кога „гниенето в леглото“ става тревожно?

Ако случайното „гниене в леглото“ може да ви подейства освежаващо, то честото не е никак полезно, особено в дългосрочен план. Ако се ангажирате с продължителни периоди на бездействие, това може да доведе до физически дискомфорт, влошаване на психичното ви състояние и възпрепятстване на личния растеж и развитие. Почивката от време на време може да бъде полезна и може да помогне на някого да забави темпото на забързания си живот, но когато се прави редовно като форма на бягство от отговорности или навик, може да бъде пагубно както физически, така и психологически.

Постоянното търкаляне в леглото може също да доведе до усещане за самота, ниско самочувствие, социална тревожност и др. „Гниенето в леглото“ става тревожно, когато се превърне в постоянен модел, който пречи на способността на индивида да поддържа ежедневни рутинни процедури, да изпълнява отговорности, да се самообслужва и да участва в дейности, които насърчават благосъстоянието.

Освен това „гниенето в леглото“ може да бъде вредно за вашия личен и професионален живот. Ако пропускате работа, вие сами саботирате кариерата си. Да не говорим, че излежаването в леглото по цял ден също може да наруши здравословния ви нощен сън.

И така, колко време е твърде дълго да прекарвате в леглото? Ако изкарате повече от ден или два в леглото, време ви е да се надигнете!

Какво да направите, вместо да се излежавате:

Има много други техники за почивка, които могат да бъдат по-възнаграждаващи и релаксиращи от „гниенето в леглото“. Отидете на разходка с приятели, сгответе любимото си ястие, прочетете книга, медитирайте, разтягайте се, слушайте музика или се обадете на приятел или роднина, с когото не сте се чували отдавна.

За още новини от света на здравето, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари