Само споменаването на думата суши може да накара вкусовите сетива на много хора да се събудят. Това изкусително предложение от японската кухня е станало глобален феномен и е любимо на мнозина по целия свят. Но какво точно представлява и кои са основните видове?
Кои са основните продукти зад всяка порция суши?
Това е изкуство, което се базира на няколко основни продукта, от които:
• ориз – това е основата на всяка порция. Той се готви до съвършенство и се овкусява с оцет, за да придобие характерния си вкус и текстура;
• риба – най-често се използва сурова риба – тон или сьомга;
• морски дарове – освен риба, сушито може да включва и други морски деликатеси като скариди, октопод или миди;
• зеленчуци – най-предпочитаните са авокадо, краставици и други;
• нори – ако сте се чудили в какво се завива – нарича се нори. Това са тънки листове от морски водорасли, използвани за обгръщане на някои видове суши;
• сосове и добавки – соевият сос, уасабито и джинджифилът са неотменна част от това изживяване.
Суши е уникално кулинарно предложение, което съчетава разнообразие от свежи продукти, за да създаде вкусове и текстури, с които да ви помогне да оцените истинската стойност и майсторство на това традиционно японско блюдо.
Разнообразие от видове суши: Кои са основните?
В различните ресторанти се предлага под различна форма и размер. Въпреки това, има няколко основни вида, които всеки любител на японската кухня трябва да опита. Това са:
• нигири – приготвя се под формата на малки кубчета от ориз, оформени на ръка, върху които се поставя парче сурова риба или морски дарове. Поднася се с маринован джинджифил и соев сос;
• сашими – това е най-простата форма на суши, където се сервират само тънко нарязани парчета сурова риба. Обикновено те се поставят върху ряпа дайкон. Ястието се допълва от солен соев сос и люто уасаби;
• маки – това е общото название на всички суши ролки. Съставките при тях се завиват в листо от печени водорасли. Любопитното е, че в миналото се е консумирало с пръсти, тъй като се е предлагало като улична храна в Япония;
• филаделфия – вариация на маки, която включва крема сирене, краставица и пушена сьомга, за разлика от останалите видове, при които рибата не се обработва;
• гункан – при гункан се цели да се пресъздаде идеята за военна лодка. Оризът се увива във високи ленти морска трева, докато не придобие формата на купичка, която се пълни с различни продукти. Не бива обаче да се прекалява със соевия сос, защото може да засенчи вкуса на ориза и хайвера;
• чираши – сервира се по по-нетрадиционен начин, но с типичните продукти за ястието. Поднася се в купа върху голяма порция ориз, като останалите съставки са разпръснати отгоре му, вместо да се навиват на руло.
Суши културата е завладяла сърцата на много хора, като предлага по нещо за всеки вкус. Опитайте различните видове и намерете своята любима комбинация в менюто на любимия си ресторант.