Трудно е да спорим, че есента е най-уютният сезон, когато въздухът навън ухае на канела, а топлите златни цветове са навсякъде около нас. Първите студени есенни дни са времето, когато горещото кафе е най-ароматно, а току-що извадените от фурната домашни бисквити са най-вкусни.
Есента има и мирис. Тя носи аромата на печените кестени и чушки, и на презрели круши и дюли.
А колко е вкусна есента!
Това може да каже един от най-популярните кулинарни блогъри в България.
Есента кани у дома Миро от блога „Готвене за начинаещи“.
За да е пълно удоволствието, храната му е съчетана и с чаша искрящо вино от серията KABILE на „Вила Ямбол“.
Виното, вдъхновено от култа на траките към тази напитка, идва от района на древния град Кабиле край Ямбол. През античността регионът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и историята. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино.
Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина KABILE. Ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите на вината KABILE. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.
Рецептата на Миро за заек в гърне с винен сос
Тази рецепта върви с вино Kabile Сира на „Вила Ямбол“. Богатата структура, пикантният финал и апетитният му послевкус са комплимент за всички специалитети от дивеч.
Продукти за заек в гърне с винен сос
1 заек
6-7 скилидки чесън
500 мл зехтин
400 мл червено вино
Лъжица винен оцет
Розмарин
Сушен риган
сол, червен и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Заекът се нарязва на парчета. Парчетата се осоляват и се поръсват с черен пипер.
Пържим месото в загрят зехтин и лъжица брашно. Брашното, освен че ще даде цвят на заешкото, ще сгъсти соса впоследствие.
Прехвърляме месото в гювеча.
В тигана, в който сме пържили заешкото, слагаме отново лъжичка брашно. След 30 секунди добавяме виното, винения оцет, лъжица захар.
Киселината е нужна, за да стане заекът крехък и сочен. След като се изпари виното, добавяме скилидки чесън, щипки розмарин и сушен риган.
Виното се изсипва при заека.
Гювечът се вкарва във фурната за около час, после се запича до готовност.














Известен е шофьорът, помел пиян 6 коли в центъра на София
Снаксове, които тихомълком увеличават коремните мазнини
Увеличаването на осигуровките ще покачи и цените на стоките (+ВИДЕО)
НСНИ отличи двама журналисти от Investor Media Group
В Хърватия е открита рядка статуя на спящия Купидон
Кой управлява кометата 3I/ATLAS: Откриха признаци на негравитационно управление
Разкриха причината за магнитните аномалии на земното ядро
На 3 ноември 1957 г. стартира първият в света биоспътник с кучето Лайка на борда
Исак няма да играе за Ливърпул
В Барса се скъсват да защитават Ламин Ямал
Пропадане: Той беше звезда на Арсенал и Ливърпул, а сега е без отбор
Лошото момче отново не може да играе футбол
Марс в Стрелец на 4 ноември – слагаме край на застоя
„Рожден ден“ – комедията, която не разочарова
Любовен хороскоп за ноември
6 токсични навика, които ви пречат да бъдете щастливи (и не го осъзнавате)
Как се формира биологичният ни часовник?
Стресът се отразява видимо върху стойката и дишането, когато е хроничен
Извънматочна бременност - видове и клинична картина
Нови 40 специализанти ще получават финансов стимул по проекта на здравното министерство
Остави коментар