IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баница с месо за Стефановден – как да я приготвите

27 декември 2023 09 00

На масата днес задължително трябва да присъства месно ястие

Снимка: iStock

Снимка: iStock

27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан – един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след Възкресението му.

Житието му разказва, че притеснени от нарастващия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога и по този начин го осъдили. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, свети Стефан се помолил: „Господи, не им зачитай този грях“. През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Денят на светията е последният християнски празник за календарната година, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръгът на старата година.

По традиция, младото семейство отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо.

На места в Средна и Северна България, вместо на 31 декември, именно на Стефановден се спазвал обичая „ладуване“. Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче, пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було. На другия ден мома, облечена като булка, вади едно по едно китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки), предвещавала коя за какъв момък ще се омъжи.

Името Стефан означава „венец божи“. Имен ден имат всички с имена: Стефан, Стефка, Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Стойчо, Стоимен.

Баница с месо – как да я приготвите

Необходими продукти

1/2 фини кори за баница

100 грама масло

1 с. л. настърган лук

250 грама сварено пилешко месо

1 ч. л. къри

1 с. л. белен слънчоглед

1 с. л. нарязан магданоз

1 с. л. лимонов сок

За бешамеловия сос

1 с. л. масло

1 с. л. брашно

80 грама прясно мляко

сол

черен пипер

баница с

Снимка: iStock

Начин на приготвяне

Задушете лука в 1 с. л. масло до омекване. Добавете накълцаното пилешко месо и запържете за 3-4 минути. После сложете лимоновия сок и черния пипер.

Оставете сместа да се охлади и пристъпете към приготвянето на бешамела. Запържете брашното за 1 минута в маслото и постепенно налейте млякото при непрекъснато разбъркване. Овкусете със сол и черен пипер и гответе на тих огън до сгъстяване.

Смесете соса с пилешкото месо. Поставете три листа баница едни върху други. Нарежете получената кора на 12 правоъгълни парчета. Сложете във всеки правоъгълник по малко от плънката и го завийте на стегнато руло.

Подредете баничките в предварително намазнена тава, намажете ги с масло и ги поръсете със слънчогледовите семки. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до зачервяване.

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари