IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лунна Нова година 2024: Какво означава годината на Дракона?

10 февруари 2024 19 30

Разберете повече за китайската нова година, която започва на 10 февруари!

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Има два различни празника, които означават началото на новата година в Австралия и сред хората от източноазиатски произход: Западната Нова година и Лунната Нова година. Известна също като Григорианската Нова година, Западната Нова година се отбелязва на 1 януари, докато Лунната Нова година, наричана още Пролетен фестивал или Китайска Нова година, се празнува според лунно-слънчевия календар и обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари.

Докато и двата празника споделят някои прилики, те също имат свои собствени уникални обичаи и традиции, които ги правят наистина специални. Западната Нова година се празнува широко по света и бележи началото на годината по григорианския календар в много страни, особено в западния свят. От друга страна, лунната Нова година е голям празник в Синосферата или синическия свят (китайско-говорящи страни и региони и държави, исторически под китайско влияние), включително континентален Китай, Тайван, Хонконг, Макао, Сингапур, Виетнам и Корея.

Нова година е радостно събитие, което се празнува в световен мащаб, без никакви културни или религиозни ограничения. Хората организират партита, наслаждават се на обратно броене до полунощ и участват в различни дейности, за да го отпразнуват. В китайския свят лунната или китайската Нова година е особено важна и има дълбоки културни и традиционни корени. Това е време семействата да се съберат, да отдадат почит на своите предци и да приветстват настъпването на пролетта. Така че, независимо дали някой празнува с фойерверки и партита на 1 януари, или се наслаждава на традиционни храни и танци на дракони и лъвове по време на лунната Нова година, и двата празника предлагат прекрасна възможност да посрещнете новата година с радост и вълнение.

Година на

Снимка: iStock

Защо 2024 година се нарича годината на дървения дракон?

Китайският зодиак е 12-годишен цикъл, който свързва всяка година с животински знак. 12-те животински знака са Плъх, Вол(Бик), Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Овца, Маймуна, Петел, Куче и Прасе. Редът на животинските знаци е фиксиран, като Драконът е петият в цикъла, следователно годината на Дракона е през 2024 г. Миналата година, 2023, беше годината на Заека, а 2025 ще е годината на Змията.

Всяка година също съответства на един от петте основни елемента в китайската космология, а именно метал, дърво, вода, огън или земя, създавайки 60-годишен цикъл. Смята се, че Вселената е съставена от петте елемента, които взаимодействат един с друг по цикличен начин. Тези пет елемента са основните градивни елементи на всичко около нас. 60-годишният цикъл е комбинация от 12-те животински знака и петте елемента. Разбирането и прилагането на петте елемента е основен аспект на китайската астрология, космология, медицина, философия и по-специално фъншуй.

Китайският лунно-слънчев календар определя конкретното животно и елемент, свързани с определена година. Годината на Дракона през 2024 г. е свързана с елемента Дърво. Комбинацията от животинския знак (Дракон) и елемента (Дърво) определя годината като Година на дървения дракон.

Лунната нова година ще започне на 10 февруари 2024 г. Това бележи началото на годината на дървения дракон.

Какви са хората, родени в годината на Дракона?

За хората, родени в годината на Дракона, според китайския зодиак, се смята, че притежават определени характеристики и черти, свързани с дракона. Те са склонни да бъдат амбициозни, уверени и харизматични. Те притежават изобилие от енергия и ентусиазъм, като същевременно показват изключителна интелигентност и сила. Те са естествено късметлии и надарени, като често постигат своите начинания с изключителни стандарти за високи постижения. Въпреки това, те могат да проявяват и отрицателни характеристики, като арогантност, фанатизъм, доминиране, раздразнителност и субективност, което може да ги накара да не са склонни да приемат поражението.

Важно е да се отбележи, че характеристиките и личностните черти, свързани с китайските зодии, са обобщения. Както при всяка културна или астрологична традиция, съществува значителна степен на индивидуална променливост, която не трябва да се пренебрегва. Ето защо се препоръчва да се тълкуват чертите на китайския зодиак с културно разбиране и нюансиран подход. Годините на дракона са: 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 и 2012.

жена с

Снимка: iStock

Какви са табутата през годината на Дракона?

Годината на Дракона е свързана с различни табута, които се различават в зависимост от местата и периодите в синическия свят. Има обаче общ консенсус относно определени табута, които трябва да се отбележат:

- Избягвайте да използвате знаци и символи, които съдържат оръжие или копие, както и куче. 
- Избягвайте да поставяте леглото в северозападния ъгъл, когато подреждате мебелите в спалнята си
- Избягвайте да носите бижута с формата на куче
- Не си купувайте кученце в година на Дракона

- Избягвайте да си сътрудничите или да се жените за хора, родени в годината на Кучето
- Избягвайте да си сътрудничите или да се жените за хора, родени в годината на Тигъра, защото може лесно да възникне конкурентен конфликт между Дракона и Тигъра, което затруднява сътрудничеството или брака

Благоприятни практики за 2024 година на Дракона: Носете и украсете с жълто

В китайската астрология всеки зодиакален знак се свързва с късметлийски цвят, който може да повлияе на просперитета и богатството на индивида. За родените в годината на Дракона през 2024 г. благоприятният цвят е златисто, което означава успех, богатство и чест. Смята се, че златото притежава силна положителна енергия и символизира слънцето и метала. Смята се за символ на кралска особа, благородство и богатство, което го прави един от най-благоприятните цветове за Дракона.

Жълтото също е благоприятен цвят за Земята, представляващ богатство, солидност и стабилност. Носенето на жълти дрехи или аксесоари и използването на жълти декорации в дома може да помогне за увеличаване на късмета през 2024 г. Жълтото е свързано с богатство и пари и е един от благоприятните цветове за Дракона. Носенето на жълто или използването му в декорации може да увеличи връзките и богатството, особено за тези, които започват бизнес или развиват кариерата си.

За още любопитни астрологични новини последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари