IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да държим правилно бебето в столче за кола, обърнато назад

26 февруари 2024 09 30

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Използването на специално бебешко столче за автомобил е не само задължително според закона, но и необходимо за безопасността на детето. Ето защо е важно да обърнете внимание на три неща: да изберете подходящо и качествено столче, да го монтирате, спазвайки инструкциите от производителя, както и да поставяте правилно детето в него.

В следващите редове ще обърнем внимание на третото условие за безопасност, а именно как да спазвате всички правила, когато използвате столче, обърнато назад.

Кога столчето да е обърнато назад

Специалистите потвърждават, че возенето с лице назад е най-безопасно за децата в автомобила. Задължително е да монтирате седалката назад за новородени, но е препоръчително тя да остане така в следващите две години, докато децата достигнат тегло около 15 килограма или ръст приблизително 90 см.

Правила при возене на детето назад

Не поставяйте столче, обърнато назад, на предната седалка на автомобила с активирана въздушна възглавница. Деактивирайте и възглавниците на задната седалка, на която монтирате столчето.

Когато монтирате столче за кола, обърнато назад, уверете се, че то е плътно и здраво закрепено в котвите и че предпазният колан е добре заключен. Някои столчета имат система за блокиране, която държи колана заключен. Ако дръпнете столчето и то се повдигне или премести напред с повече от 2-3 см, това означава, че не е достатъчно стегнато и ще трябва да регулирате коланите.

Ако е закрепено с колан, уверете се, че той преминава през правилните места на столчето. Ще ги видите обозначени на ръководството за употреба от производителя.

Проверете в инструкциите дали е добре облегалката на вашето столче за кола да се докосва до гърба на седалката пред нея.

Уверете се, че наклонът на облегалката е подходящ, тоест главата на детето не клюмва напред. Регулирайте, ако е необходимо. Имайте предвид, че почти всички столчета за кола за обратен монтаж имат вградени индикатори за наклон, така че прочетете инструкциите, за да извършите монтажа правилно.

Съблечете якето на бебето, преди да го сложите в столчето. Ако искате да го затоплите, по-добре го завийте с одеяло, след като закопчеете коланите.

Уверете се, че коланите на столчето са монтирани в подходящите отвори така, че да преминават на или под нивото на раменете на детето.

Когато закопчавате и пристягате коланите на столчето, нека централното закопчаване да бъде в средата на гърдите на детето. Те трябва да бъдат толкова стегнати, че да можете да пъхнете пръст между коланите и раменете на детето, но не повече.

И още някои важни детайли

Не се тревожете, ако крачетата на бебето докосват облегалката на автомобила. Децата са много гъвкави и лесно ще намерят удобна поза, в която да пътуват.

Най-малките деца могат да се наклонят твърде много на седалката. За да избегнете това, навийте плътно одеяла или пелени и ги поставете от двете страни на бебето. Не се препоръчва да използвате допълнителни вложки, освен ако не са част от комплекта на конкретното столче за кола.

Може да се случи новороденото да се свлече в столчето си. В такива случаи някои производители позволяват да пъхнете навита на плътно руло пелена между крачетата и долния колан на седалката, за да уплътните.

Автор на статията:
Tialoto.bg