IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да работите с хаотичен шеф

5 април 2024 09 00

Без да загубите разсъдъка си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В идеалния вариант имате интересна работа, добро заплащане и свестен шеф, който е не само страхотен човек, но и професионалист. Уви, идеалният вариант се среща много рядко (освен ако не сте шеф на себе си) и затова трябва да се научите да оцелявате на работното място и да се справяте с нещата, които не са идеални. Едно от тях е работата с хаотичен шеф, който променя работните ви задачи и график от ден за ден. Работата с хаотичен шеф може да бъде предизвикателство, но има стратегии, които можете да използвате, за да се справите ефективно със ситуацията.

Ето и кои са те:

Бъдете организирани

Тъй като шефът ви е хаотичен, от съществено значение е да останете организирани и да се справяте със задачите си. Следете крайните срокове, приоритизирайте работното си натоварване и поддържайте ясна комуникация с шефа си относно напредъка си.

Бъдете гъвкави

Разберете, че хаосът често е свързан с непредсказуемост. Бъдете гъвкави и адаптивни в подхода си, тъй като приоритетите могат да се променят често. Останете отворени за корекции в последния момент и бъдете готови да се променяте при необходимост.

Изяснете очакванията

Потърсете от шефа си яснота относно очакванията за вашата роля и проекти. Ясно дефинирайте целите, крайните срокове и резултатите, за да сте сигурни, че сте на едно мнение за това, което трябва да бъде постигнато. Редовно се консултирайте с шефа си, за да потвърдите разбирането и да отстраните евентуални недоразумения.

Комуникирайте ефективно

Поддържайте отворени линии за комуникация с шефа си, дори ако той изглежда неорганизиран. Бъдете активни в предоставянето на актуална информация за напредъка си, задавайте въпроси, когато е необходимо, и търсете разяснения по задачи или приоритети. Разберете предпочитаните от тях методи за комуникация и се адаптирайте към тях.

Предлагайте подкрепа

Бъдете готови да подадете ръка и да предложите подкрепа на шефа си, когато е претоварен или се бори да запази организацията си. Предложете да помогнете за приоритизиране на задачите, да рационализирате процесите или да осигурите помощ при изпълнението на административни задачи, за да намалите работното натоварване.

Установете граници

Въпреки че е важно да оказвате подкрепа, също така е изключително важно да установите граници, за да защитите собственото си време и благополучие. Определете граници на извънредния труд, който сте готови да полагате, и съобщавайте за наличността си извън редовното работно време.

Съсредоточете се върху решенията

Вместо да се занимавате с хаоса, съсредоточете се върху намирането на решения на проблемите и помагайте за подобряване на процесите. Предлагайте предложения за рационализиране на работните процеси, внедряване на инструменти или системи за повишаване на ефективността и създаване на структура, където е необходимо.

Потърсете подкрепа

Ако хаосът стане непреодолим или започне да влияе на способността ви да работите ефективно, не се колебайте да потърсите подкрепа от отдел „Човешки ресурси“ или от висшето ръководство. Документирайте случаите на дезорганизация или лошо управление и съобщавайте за притесненията си по конструктивен начин.

Не забравяйте да останете търпеливи и да поддържате положителна нагласа дори в трудни ситуации. Като поддържате организация, комуникирате ефективно и предлагате подкрепа, когато е възможно, можете да се справите по-успешно с работата с хаотичен шеф.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари