Тази година празничните трапези не спират след Великден. На 6 май празнуваме един от най-големите български празници, а именно Гергьовден.
Свети Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците. Затова в негова чест стопаните принасят в жертва първото мъжко бяло агне, родено след Нова година. За разлика от Великден, който зависи от пълнолунието след пролетното равноденствие, Гергьовден винаги е на 6 май.
Агнешкото месо е задължително на празничната трапеза, придружено от зелена салата, пресен лук и чесън, както и обреден хляб с кръст, ако можете да месите. На този ден не се дават назаем мляко и сирене, за да не се отнеме плодовитостта на животните.
Важно е около цялата трапеза да се събере цялото семейство, за да се отпразнува поводът подобаващо. Дори и да нямате именник в родата, агнето е добре да присъства на масата и да завършите празничния цикъл с вкусни и обилни гозби.
А ето и рецепта за агнешко с млечен чесън
Необходими продукти:
2 връзки пресен чесън
500 грама агнешко месо
1 глава лук
1 с. л. доматено пюре
1 с. л. паста от чушки
1 с. л. масло
2-3 с. л. сок от нар или лимон с щипка захар
Сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на кубчета и го сложете да се задушава в половин чаена чаша вода под капак на ниска температура. Разбърквайте го от време на време, докато течността се изпари. Нарежете на ситно лука. Прибавете го заедно с маслото към месото и гответе, докато лукът омекне. Може и да добавите малко брашно, ако искате ястието да е по-гъсто. Сипете гореща вода, подправете със сол и черен пипер.
Снимка: iStock
Гответе до омекване на месото. Отрежете бялата част на пресния чесън заедно с главата на 4-5 см, прибавете го към месото и гответе, докато чесънът омекне. Добавете сока от нар или лимон и задушете още малко.