IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Палма де Майорка – лятната почивка, която заслужавате

20 май 2024 10 30

Плажовете и красивата архитектура ще ви помогнат да забравите тревогите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Добре дошли в Палма де Майорка – един от най-добрите островни градове в цяла Европа. 

Остров Майорка е известен със своите плажове и скалисти заливчета за плуване, където можете да прекарате часове, събирайки тен под жаркото слънце, докато се наслаждавате на звука от Средиземно море. Въпреки това столицата Палма де Майорка не бива да бъде пренебрегвана. Ако посещавате Майорка, задължително трябва да отделите време да разгледате най-големия ѝ град, дори само за няколко дни.

Палма де Майорка е столицата на Балеарските острови и е разположена на юг от Барселона. Основан от римляните, пристанищният град има дълга история под влиянието на различни цивилизации, включително византийци, маври и християнската реконкиста. Днес столицата е популярна туристическа дестинация заради топлия си средиземноморски климат, културни забележителности, архитектура, бутици, плажове и ресторанти.

Палма де

Снимка: iStock

Палма де Майорка става все по-популярна дестинация, която вече е в списъка и на „България Еър“. Така можете лесно да стигнете до красивите плажове, без да ви се налага да прекачвате полети. Сега е перфектното време да направите своето пътуване, тъй като все още няма много туристи и температурите не са чак толкова високи. Почивката около 24 май е чудесна възможност да се отделите от ежедневието и да хванете малко тен преди официалното начало на лятото.

Освен от прекрасните плажове, може да се възползвате и от множеството културни забележителности на столицата. Тук ще видите катедралата „Санта Мария“, чието строене започва през 1229 година на мястото на предишна мавританска джамия. Издигането ѝ отнема почти 400 години. С централната си кула, която е дори по-висока от Нотр Дам в Париж, тази църква е една от най-големите в Европа. Тук отново може да видите модерните творби на Антони Гауди, който е бил нает по реставрацията в началото на 1900-те години.

Една от най-уникалните части на катедралата е по-малкият параклис, който се намира вдясно от централния вход. През 2004 година местният художник Микел Барсело го преработва с изображения от Евангелието на Йоан в съвременен стил.

Палма де

Снимка: iStock

Точно до катедралата ще намерите кралския дворец La Almudaina - сграда от 14 век, която все още е официалната резиденция на краля и кралицата на Испания, когато те посещават Палма де Майорка.

Следващата ви спирка е La Llotja, построена през 15 век и проектирана от Гийъм Сагрера. Сградата е била дом на Училището на търговците, които поддържали пристанището на Палма и контролирали търговията по времето, когато това е бил един от най-натоварените търговски градове в Средиземно море. С изместването на търговията към Атлантическия океан през 16 и 17 век, сградата по-късно е била използвана като склад за зърно.

Палма де

Снимка: iStock

Разбира се, и тук има нещо за шопинг ентусиастите. Пълна с оградена с дървета алея и тротоарни кафенета, Passeig del Born е главната търговска улица, наподобяваща миниатюрен Шанз-Елизе с големи магазини за търговия на дребно, мода и дизайнерски бутици.

В центъра ще намерите и много артистични магазини, които ще ви приветстват с ръчно изработени вази, чаши, чинии и много други артикули.

Докато се разхождате, може да видите кметството, което се помещава в сграда с интересна и традиционна фасада. След това се разходете из калдъръмените улици на Стария град или пък се насладете на спиращи дъха гледки към Средиземно море, докато обикаляте по Paseo Maritimo.

Палма де

Снимка: iStock

В Палма де Майорка ще намерите традиционните испански ястия, както и изобилие от морска кухня, които ще зарадват небцето и окото ви. Насладете се на местните барове и приятната вечерна атмосфера, докато слушате разбиването на морските вълни.

Полетите на „България Еър“ до Палма де Майорка включва две честоти на опериране седмично – вторник и събота. С връщане от незабравимата испанска ваканция в събота, пътешествениците имат допълнителен ден за почивка преди новата работна седмица. Най-ниската цена за еднопосочен билет в икономична класа е 135 евро, като тарифата включва ръчен багаж до 10 кг, дамска чанта или лаптоп, безплатен кетъринг и вода на борда, както и безплатен check-in до 24 часа преди полета.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари