27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан – един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след Възкресението му.
Житието му разказва, че притеснени от нарастващия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога и по този начин го осъдили. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, свети Стефан се помолил: „Господи, не им зачитай този грях“. През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.
Денят на светията е последният християнски празник за календарната година, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръгът на старата година.
По традиция, младото семейство отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо.
На места в Средна и Северна България, вместо на 31 декември, именно на Стефановден се спазвал обичаят „ладуване“. Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче, пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було. На другия ден мома, облечена като булка, вади едно по едно китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки), предвещавала коя за какъв момък ще се омъжи.
Името Стефан означава „венец божи“. Имен ден имат всички с имена: Стефан, Стефка, Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Стойчо, Стоимен.
Баница със свинско
Снимка: iStock
Необходими продукти:
3 чаени чаши брашно
1/2 ч. л. сода за хляб
1/2 чаена чаша свинска мас
олио за намазване
сол на вкус
За плънката:
1 кг свинско месо
4-5 глави лук
1 чаена лъжица червен пипер
1/2 чаена лъжица черен пипер
1-2 супена лъжица олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Омесете тесто от брашното, содата и 250 милилитра вода, след което го оставете да престои за 30 минути.
2. Докато тестото почива, нарежете месото на дребно и заедно с наситнения лук го задушете в олиото и 50 милилитра вода. Посолете на вкус, прибавете черния и червения пипер, разбъркайте и дръпнете от котлона.
3. Разделете готовото тесто на четири топки, от които да разточите кори. Поръсете с разтопената мас и във всяка от корите разпределете по 1/4 от плънката.
4. Прегънете краищата върху плънката и оформете малки правоъгълници, които да сложите в намазнена тава, като оставите краищата надолу. Намазнете баниците с мазнина и печете до готовност в умерена фурна.