Коледа чука на вратата, а ние нямаме търпение за празничната трапеза, покрай която да се съберем заедно с най-близките ни хора.
Най-хубавото време от годината съвсем скоро ще бъде тук, а Дядо Коледа трепетно се приготвя за своето околосветско пътешествие, за да може всеки да получи своя подарък. Ако е слушал, разбира се.
Ние не сме Дядо Коледа, но също имаме подаръци за вас. От днес до края на годината ще ви подаряваме по една вкусна рецепта всеки ден, с която да изненадате семейството и да покажете готвача в себе си. Знаем, че всеки от вас притежава способности в кухнята, които все още може да не е проявил. Но Коледа е чудесно време, в което да демонстрирате на какво сте способни и да изненадате не само близките си, но и себе си.
Започваме вкусната ни поредица със слепени линцерови сладки, които са лесни, интересни и забавни за приготвяне. Може да включите в процеса дори и малчуганите у дома, като им дадете за задача да украсяват, изрязват или пък да слепят сладките. Гарантираме, че ще бъдат истински хит на коледната трапеза.
А ето и рецептата.
Снимка: iStock
Необходими продукти:
500 грама брашно
250 грама краве масло
200 грама пудра захар
3-4 жълтъка според големината им
За слепването:
Мармалад от вашите любими червени плодове
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. В купа пресейте брашното и пудрата захар, направете кладенче и сложете жълтъците. Нарежете маслото на филийки и го сложете около жълтъците. Омесете гладко тесто.
2. Ако е ронливо, добавете жълтък, а при обратната ситуация добавете брашно. Увийте го в прозрачно фолио и го оставете в хладилника за поне 2 часа.
3. След като извадите тестото от хладилника, го оставете на стайна температура около 10-15 минути, разточете кора и изрежете с коледни формички.
4. Сладките се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 10-12 минути или до леко порозовяване.
5. Изпечените и изстиналите сладки слепете с мармалад и поръсете с пудра захар.