Остават само 3 дни до Коледа!
Както всяка година, това е моментът на последни приготовления – опаковане и пазаруване на подаръци, изчистване на празничното меню, приготвяне на сармите и питката за Бъдни вечер. Но празничната трапеза на 25 декември не може да мине без вкусни и ароматни сладки. Вярваме, че всяка домакиня вече много добре знае как се правят класически джинджифилови сладки, затова тази година ще пропуснем рецептата. Вместо нея ви предоставяме също толкова вкусна и ароматна, с която да създадете перфектната добавка към коледното кафе.
Приветствайте домашно приготвените меденки с коледна глазура.
Снимка: iStock
Да, знаем, че в големите хранителни магазини предлагат подобни сладки, но нищо не може да замени вкуса на домашните. Готвенето у дома не само създава по-вкусни резултати, но също така предлага възможност за сплотяване на семейството и включването на всички членове в една и съща дейност. А какво по-добро време от последния уикенд преди Коледа, в който да направите тези вкусни меденки?
А ето и рецептата.
Необходими съставки:
2 яйца
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша пудра захар
1 кафена чаша мед
1 чаена лъжица сода за хляб
1 чаена лъжица канела
600 грама брашно
За бяла глазура:
1 белтък
1 чаена чаша пудра захар
1 кафена лъжица лимонов сок
За шоколадова глазура:
100 грама шоколад
1 чаена лъжица краве масло
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата с олиото. Най-добре е да използвате миксер или тел. Ако нямате, посегнете към добре познатата вилица. Добавете пудрата захар и меда, след което отново разбийте внимателно.
2. Пресейте брашното и заедно със содата и канелата го добавете лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка, бъркайте с миксер/тел/вилица, а след като се получи тесто го извадете от купата и започнете да го месите с ръце. Добавяйте постепенно брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването на такъв резултат обикновено е необходимо около 500 грама брашно, но то може да варира. Ако тестото се отделя лесно от пръстите и не оставя следи, значи брашното е достатъчно. В противен случай, добавете още.
3. От готовото тесто оформете топчета с големината на маслина или пък разточете с дебелина около 0,5 сантиметра и използвайте формички, които имате вкъщи. За да се получат коледни форми, е необходимо тестото да е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот.
4. Печете меденките в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Ще разберете, че са готови, когато домът ви започне да ухае на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето, защото изпуснете ли момента, те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.
5. След като ги извадите от фурната по желание може да ги слепите, докато все още са топли (но не горещи) с конфитюр по средата.
6. Ако искате да ги направите по-интересни, потопете ги в бялата и черната глазура.
7. Бялата глазура се прави много лесно. Пресейте два пъти пудрата захар и разбийте с миксер/тел/вилица един белтък. Добавете и 3-4 капки лимонов сок и отново разбийте, докато се получи гъста еднородна смес. Напълнете шприц и сте готови за творене.
8. Шоколадовата глазура се прави като разтопите шоколада и маслото на водна баня. Внимавайте сместа да не стане много рядка. След това, с помощта на малка лъжичка, напръскайте вашите меденки.