IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Коледни рецепти – вкусни меденки с два вида глазура

22 декември 2024 09 30

Прекрасна добавка към кафето на 25 декември

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Остават само 3 дни до Коледа! 

Както всяка година, това е моментът на последни приготовления – опаковане и пазаруване на подаръци, изчистване на празничното меню, приготвяне на сармите и питката за Бъдни вечер. Но празничната трапеза на 25 декември не може да мине без вкусни и ароматни сладки. Вярваме, че всяка домакиня вече много добре знае как се правят класически джинджифилови сладки, затова тази година ще пропуснем рецептата. Вместо нея ви предоставяме също толкова вкусна и ароматна, с която да създадете перфектната добавка към коледното кафе. 

Приветствайте домашно приготвените меденки с коледна глазура. 

коледни сладки

Снимка: iStock

Да, знаем, че в големите хранителни магазини предлагат подобни сладки, но нищо не може да замени вкуса на домашните. Готвенето у дома не само създава по-вкусни резултати, но също така предлага възможност за сплотяване на семейството и включването на всички членове в една и съща дейност. А какво по-добро време от последния уикенд преди Коледа, в който да направите тези вкусни меденки?

А ето и рецептата.

Необходими съставки:

2 яйца

1 чаена чаша олио

1 чаена чаша пудра захар

1 кафена чаша мед

1 чаена лъжица сода за хляб

1 чаена лъжица канела

600 грама брашно

За бяла глазура:

1 белтък

1 чаена чаша пудра захар

1 кафена лъжица лимонов сок

За шоколадова глазура:

100 грама шоколад

1 чаена лъжица краве масло

Начин на приготвяне:

1. Разбийте яйцата с олиото. Най-добре е да използвате миксер или тел. Ако нямате, посегнете към добре познатата вилица. Добавете пудрата захар и меда, след което отново разбийте внимателно.

2. Пресейте брашното и заедно със содата и канелата го добавете лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка, бъркайте с миксер/тел/вилица, а след като се получи тесто го извадете от купата и започнете да го месите с ръце. Добавяйте постепенно брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването на такъв резултат обикновено е необходимо около 500 грама брашно, но то може да варира. Ако тестото се отделя лесно от пръстите и не оставя следи, значи брашното е достатъчно. В противен случай, добавете още.

3. От готовото тесто оформете топчета с големината на маслина или пък разточете с дебелина около 0,5 сантиметра и използвайте формички, които имате вкъщи. За да се получат коледни форми, е необходимо тестото да е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот. 

4. Печете меденките в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Ще разберете, че са готови, когато домът ви започне да ухае на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето, защото изпуснете ли момента, те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.

5. След като ги извадите от фурната по желание може да ги слепите, докато все още са топли (но не горещи) с конфитюр по средата. 

6. Ако искате да ги направите по-интересни, потопете ги в бялата и черната глазура.

7. Бялата глазура се прави много лесно. Пресейте два пъти пудрата захар и разбийте с миксер/тел/вилица един белтък. Добавете и 3-4 капки лимонов сок и отново разбийте, докато се получи гъста еднородна смес. Напълнете шприц и сте готови за творене. 

8. Шоколадовата глазура се прави като разтопите шоколада и маслото на водна баня. Внимавайте сместа да не стане много рядка. След това, с помощта на малка лъжичка, напръскайте вашите меденки. 

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари