fallback

Боядисване на яйца с лукови обелки – ето как да го направите

17 April 2025 08:30

Лесно и иновативно

Снимка: iStock

В нашата къща е време за великденските яйца. Винаги боядисваме в четвъртък, по простата причина, че събота вече сме се събрали с роднини и всичко трябва да е готово. Разбира се, Велика събота също е чудесно време за боядисване, така че изборът на точно време зависи изцяло от вас и вашия график. 

Тази година решихме да изпробваме така нашумялата тенденция за боядисване на яйца с жълт и червен лук върху бели и кафяви яйца. Може да звучи странно, но досега все не се осмелявахме да го направим, защото не искахме да бъдем разочаровани и да трябва да повтаряме процеса на боядисване отново в последния момент. Резултатът обаче беше всичко друго, но не и разочароващ. В кората стоят вече готовите яйца, които са нежна комбинация от червено и кафяво. 

В любими ми се превърнаха шоколадовокафявите яйца, получени от боядисването на кафяви яйца с люспи от червен лук. 

Използването на лукови люспи е страхотен, естествен начин да направите изтънчено красиви великденски яйца. Що се отнася до това какво правите с обеления лук, може съвсем спокойно да го карамелизирате и да го добавите в рецепти за бургери, пици, паста или салата. Изненадайте гостите си по Великден с домашно приготвени сандвичи с карамелизиран лук, които определено ще се харесат на малки и големи. 

А сега към съществената част – боядисването на яйца. 

Необходими продукти:

12 яйца с размер М на стайна температура

12 лука

3 супени лъжици бял оцет

2 чаени лъжици зехтин или друго олио

Начин на боядисване:

Изчистете добре яйцата, така че да няма нищо по черупките. 

Изстържете или обелете сухите люспи от лука. Запазете лука за друга употреба. В тенджера от неръждаема стомана сварете 1 литър вода, люспите от лука и оцета. Когато заври, намалете котлона и оставете да къкри под капак за 30 минути. Свалете от котлона и оставете да се охлади до стайна температура.

Изсипете сместа през цедка с фина мрежа в друга неръждаема тенджера или в купа, след което обратно в първоначалната тенджера, ако това е всичко, което имате. За боядисването е най-добре да използвате съд с диаметър 22 сантиметра. Не забравяйте да използвате неръждаема стомана, за да избегнете петна. Яйцата със стайна температура се нареждат в тенджерата на един пласт и внимателно се заливат с изстиналата боя. 

Оставете течността да заври леко на среден огън. След това намалете до минимум и покрийте. Оставете да къкри за 10 минути, след което започнете да проверявате за наситеността на цвета, като внимателно извадите яйце с решетъчна лъжица. Може да отнеме до 20 минути, за да получите желания нюанс. Не гответе повече от 20 минути. Ако след това време яйцата нямат достатъчно наситен цвят, отстранете тенджерата от котлона, охладете до стайна температура, след което поставете в хладилника, докато се постигне желаният цвят. 

Извадете яйцата с решетъчна лъжица и охладете върху скара. Когато се охладят достатъчно, за да ги държите, намажете ги с малко зехтин, след което полирайте с хартиена кърпа. Съхранявайте в хладилник до времето за ядене. 

За още съвети за Великден последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
боядисване на яйца боядисване яйца Великден лукови обелки обелки от лук
0 коментара
fallback