Златомир Бойчев, главен суши майстор на ресторант Нарру Пловдив спечели първото място в Sushi Cup България 2025. Той, заедно с победителя от миналогодишното състезание Мартин Владимиров, който разработва цялостното суши меню на ресторанти Нарру, единствени ще имат право да представляват България на световната суши купа в Токио през август тази година.
Среброто отиде при Ивайло Донов – главен сушист на Нарру Бъкстон в София, който миналата година спечели третото място.
„Подобна безспорна победа на представители на един ресторант две години поред е прецедент в историята на суши състезанията – коментира председателят на журито Гентаро Ямазаки, който е и главен съдия на световната суши купа, носител на най-високите три звезди за майсторство в сушито.
„Да знаеш, че си част от отбора на най-добрите суши майстори в България е много вдъхновяващо не само за мен, но и за целия ни екип. Нарру наложи сушито в България и има голяма традиция в майсторското му приготвяне, но за нас е важно постоянно да се измерваме с най-добрите, за да ставаме още по-добри“ – сподели Златомир Бойчев, докато приемаше купата, връчена му от председателя на журито г-н Гентаро Ямазаки.
„Резултатите от представянето ни две поредни години са ясен знак, че не само един от нас, а целият екип на Нарру е на много високо ниво, което е най-важното. Тръгваме към Токио, заредени с адреналин и хъс за победа“ – сподели Мартин Владимиров, който като шампион от миналата година, беше в позиция на наблюдаващ и асистираше в организацията на състезанието.
16-те най-добри български суши майстори, сред които бяха и представители на най-популярните специализирани суши ресторанти в България, премериха сили в престижното състезание, което се проведе на 18 юни в София.
Уменията на суши майсторите бяха тествани в 5 кръга: техника и прецизност на рязане на зеленчуци и филетиране на риба, приготвяне на традиционно Сашими, Едо-Мае Суши и индивидуални суши сетове. Критериите за оценка включват технически умения, креативност, хигиена и безопасност и бързина.
„За нашата традиционна японска суши култура хигиената и бързината в приготвянето на суши са в основата на майсторството и креативността и те имат най-голяма тежест в оценяването на състезателите. Златомир показа истински умения и в двете, поздравления за него и за школата на Нарру“ – каза маестро Гентаро Ямазаки.
Другите двама членове на журито – Алън Тан, шампион на Световното Първенство по Суши от 2015, собственик на най-успешната верига суши ресторанти в Полша и Юлиан Константин, финалист на световното първенство по суши, 2017, собственик на верига ресторанти „Zen Sushi“ в Румъния – също коментираха впечатляващото място на суши майсторите на Нарру в българската суши традиция.
Sushi Cup Bulgaria 2024 и 2025 се провеждат под патронажа на World Sushi Cup и са национални квалификации за Световното Първенство по Суши в Токио, Япония. Състезанието дава шанс на най-добрите суши майстори в България да се борят за титлата „Най-добър суши майстор на България“ и да представят страната ни на световната суши сцена.














Русия: Путин прие концепцията на САЩ за край на войната в Украйна
Пловдив събира на една сцена световни шампиони и най-добрите танцови двойки у нас
Умишлено не се издават законни строителни разрешения в София, съобщи инж. Шопов
Такса "водомер" - колко ще плащаме за вода с двукомпонентната цена?
Уловиха тайнствен обект между Сатурн и Уран
В Чили функционира телескоп, способен да наблюдава хиляди звезди едновременно
Междузвездната комета 3I/ATLAS не успя да се скрие от космическите апарати
Определиха химичния състав на кометата Понс – Брукс
Пеп Гуардиола хленчи след издънката на Ман Сити
Още е октомври, а Арсенал докосва титлата в Англия
Хулио Веласкес взе важно решение за Левски
Как мозъкът реагира на награди и стимули: Научен поглед към допаминовите цикли
Рестарт на диетата: Есенни храни за здраве и отслабване
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
Ето кой печели в есенната игра на Az-jenata.bg
Тест: Хелоуински карти разкриват какво ви очаква
Есенни супи, които децата наистина харесват
По какво се различават фасетите от коронките?
Защо не трябва да изстискваме пъпките?
Най-честите хормони, които изследваме и техните функции
Остави коментар