IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

С вкус на лято – най-полезните плодове, които да хапваме през новия сезон

2 юли 2025 10 50

Диня, къпина, праскова или манго – кой от плодовете е най-полезен през лятото

Снимка: IStock

Снимка: IStock

През лятото хидратацията е изключително важна за организма. Яденето на разнообразни плодове, освен че подпомага хидратацията отвътре навън, доставя полезни хранителни вещества.

Някои плодове са по-подходящи от други, тъй като са особено богати на витамини и минерали и са с високо съдържание на вода.

Динята е чудесен плод да се хидратирате, докато мангото, ягодите и горските плодове съдържат много витамини и антиоксиданти. Други отлични варианти са прасковите, черешите и гроздето – сезонни, вкусни и много полезни.

Могат да се хапват самостоятелно или да се добавят към смутита, сокове, салати, сладкиши, десерти или дори може да си направите домашен сладолед или сорбе със сезонни плодове.

Най-здравословните плодове за хапване през лятото

Диня

сок от

Снимка: iStock

Динята е известна със способността си да подпомага хидратацията, храносмилането и детоксикацията на организма. Големият зелен плод със сочна розова сърцевина, съдържа около 91 процента вода, което помага да се отървете от излишните течности в тялото.

Богата е на ликопен, който е мощен антиоксидант, както и на витамини А, С и калий.

Плодът е подходящ и при режими за отслабване, тъй като насърчава чувството за ситост и потиска апетита.

Манго

Екзотичният плод е особено богат на витамини А и С, фибри и други хранителни вещества. Мангото е тропически плод, който е кръстоска между праскова и ананас. Богат е на над 20 витамина и минерала, включително витамин C, витамин A, витамин B6 и витамин E.

сок от

Снимка: iStock

Мангото съдържа и фибри, които помагат за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, подпомагат храносмилането и подобряват чувството за ситост.

Ягоди

Ягодите са едни от най-обичаните плодове, а през летните месеци са още по-желани, особено вкусни са ако са домашни. Сладки и сочни, ягодите лесно могат да се включат в най-различни рецепти.

Тези малки червени плодове са обогатени с витамин С, като само 1-2 чаши са достатъчни, за осигуряване на дневната доза от витамина. Ягодите са богати на антиоксиданти, които са естествената защита на организма срещу болести.

Лятна идея: замразете ягодите, блендирайте ги и си направете вкусно сорбе, което се топи в устата.

Боровинки

Боровинките са познати като суперхрана – богати са на антиоксиданти и помагат в борбата със свободните радикали.

Богати на диетични фибри, боровинките помагат за намаляване на теглото, тъй като се движат бавно през храносмилателния тракт и подобряват чувството за ситост. Освен това приемът на тези малки плодчета помага за баланса на кръвната захар и подобрява паметта.

червени боровинки

Снимка: iStock

Малини

Малините са любим летен плод, особено за хората, които имат двор и могат да си откъснат пресни. Освен че носят вкуса на детството, малините са богати на полезни хранителни вещества.

Доказано е, че малините подобряват здравето на сърцето и подпомагат метаболизма, като същевременно намаляват възпалението.

Лятна идея: добавете малините като украса на вашата свежа вкусна торта.

Къпини

Къпините са известни като една от най-добрите антиоксидантни храни. Богати са на хранителни вещества като витамин С, витамин К и манган. Приемът на къпини повишава имунитета и предпазва тялото от хронично възпаление.

Папая

Папаята е тропически плод, който се отглежда в субтропичните райони на Съединените щати. Тя осигурява на организма ензимни съединения, които подпомагат разграждането и усвояването на протеините.

Папаята е полезна за храносмилането и има действие на антидепресант-ейдж, тъй като съдържа витамини C и A), помага в борбата с вирусни инфекции и подпомага здравето на сърцето.

Ананас

Ананасът е богат на хранителни вещества, включително голямо количество витамин C, манган, тиамин и витамин B6.

Приемът на ананас стимулира имунната система, сърцето и храносмилателното здраве.

ананас, тропически

Снимка: iStock

Сливи

Сливите са част от семейството на черешите и прасковите, а вкусът им варира от тръпчив до сладък. Както всички летни плодове, те са отличен източник на антиоксиданти и осигуряват диетични фибри. Фибрите помагат за поддържането на здравословно тегло.

Праскови

Прасковите са любим летен плод с пухкава коричка и сладък сочен вкус. Осигуряват добро количество витамин С, витамин А и калий, а според проучвания, имат и противовъзпалително действие. 

Прасковите съдържат и мощния антиоксидант лутеин, който подпомага здравето на очите и кожата.

Лятна идея: направете си десерт с чиа, праскови и кисело мляко. Оставете в хладилника за около 2 часа и имате вкусна и полезна свежест в чаша!

За още новини за здравословния начин на живот последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари