Макар да се намираме в 2025 година и думи като „устойчивост“, „рециклиране“ и „зелен начин на живот“ могат да бъдат намерени навсякъде – от модни марки до любимите ни списания, хората все още създаваме значително количество боклук. Нулевото замърсяване, макар и нещо, към което се стремим, не е непременно възможно за всеки. А за тези, които са нови в устойчивия начин на живот, опитът за преминаване към нулев отпадък може да бъде непосилна и обезсърчителна задача. Все още се учим и с течение на времето всяка малка промяна, която правим, може да помогне за по-голямо и трайно въздействие върху околната среда.
Кризата с боклука в два от големите столични квартала ни накара да се замислим всъщност какво, как и колко изхвърляме. Признавам си, че рядко анализирам количеството боклук, което генерирам седмично, но имайки „късмета“ да живея в един от засегнатите квартали, промяната в начина ми на мислене бе наложителна. Картинката на препълнени кофи за боклук, както и количеството отпадъци около тях, определено не е приятна, но някак си е напомняне, че ние сме основният генератор на промяната и зеления начин на живот.
Важно е да помислим за някои от ежедневните си навици и как те влияят на природата. В какви кутии получаваме храната за вкъщи? Дрехите, които носим, от бързата или устойчивата мода ли са? Онлайн поръчките ни опаковани ли са в рециклируеми опаковки? Събираме ли отделно отпадъците си и изхвърляме ли ги на подходящите за това места?
Всички тези въпроси могат да ни помогнат да поемем по един по-зелен, по-чист път на промяната.
3 съвета за по-малко отпадък
Внимавайте какво изхвърляте
Снимка: iStock
Знаете ли, че предмети като батерии, електроника, електрически крушки и боя са забранени за депа, защото са твърде опасни, когато попаднат в почвата и водните пътища? Тези предмети и други подобни често имат обозначени пунктове за изхвърляне, за да могат да бъдат обработени правилно.
За да разберете какво да правите с тези предмети във вашия район, обадете се на местните си представители, за да разберете дали имате програма за събиране на подобен тип отпадъци. Ако не искате да говорите по телефона, бързо търсене в Google с термините „рециклиране на електрически крушки близо до мен“ или „рециклиране на боя близо до мен“ ще ви даде информация за местата за събиране на този боклук. Някои вериги магазини вече дори събират батерии и електроника, за да ги рециклират правилно.
Купете си различни кошове за боклук
Снимка: iStock
Може да е трудно да се запомни кои предмети могат да отидат в кошчето, кои могат да се рециклират и кои дори не трябва да се изхвърлят. Именно затова е добре да проверите уебсайта на фирмата, която почиства квартала и рециклира боклука.
Ключовата информация, която трябва да търсите, е списък с приемливи рециклирани и компостирани материали, услуги за събиране/предаване на опасни отпадъци, стимули за компостиране и рециклиране, както и допълнителни глоби за препълнени контейнери. Тези изисквания, услуги, стимули и санкции ще бъдат различни в зависимост от това къде живеете.
След това направете етикети за вашето домакинство, които показват кои предмети в кои контейнери отиват и кои са приемливите материали за рециклиране. По този начин, когато хората във вашия дом отидат да изхвърлят нещо, не е нужно да се замислят – информацията е точно пред тях.
Уверете се също, че всеки предмет, който попада в кошчето за рециклиране, е чист. Ако по кутията от пица има мазнина, тя не може да бъде рециклирана.
Компостирайте хранителните отпадъци, вместо да ги изхвърляте в кошчето
Снимка: iStock
Според Натали Леник, основател на Green Ablutions, хранителните отпадъци представляват 22% от боклука, който попада на сметищата. Едно от най-големите въздействия, които потребителите могат да окажат върху сметищата, е да компостират тези отпадъци, вместо да ги изхвърлят в боклука. Отпадъци от плодове и зеленчуци, смлян чай и кафе, зърнени храни, хляб и дори хартия и градински отпадъци могат да се смесят, за да се направи компост у дома.
Хранителните отпадъци могат да се превърнат в компост, което прави богата на хранителни вещества храна за вашата градина и растения. Собствениците на жилища извън града могат да започнат, като направят купчина в двора с изхвърлени отпадъци от плодове и зеленчуци. Жителите на градовете могат да участват с малки контейнери за компостиране на закрито или балкон.
За тези, които не могат да компостират у дома, Леник препоръчва да намерят местни магазини за хранителни стоки или фермерски пазари, които предлагат услуга за вземане/доставка. Обществените градини също ще приемат дарения от хранителни отпадъци.
Търговските обекти ще приемат и риба, месо и компостируеми сламки/чаши/прибори за хранене, които няма да се разпаднат в домашните контейнери. Единственото място, където не се извършва компостиране, са депата за отпадъци поради липсата на кислород и ниските температури.