IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киримати: островът, на който парите нямат значение

13 май 2011 12 16

Или Киримати в Тихия океан

Снимка: Kirimati Island

Снимка: Kirimati Island

Това, което превръща една дестинация в "райска", не е наличието на луксозни вили, яхти и известни личности, а нещо много по-просто и до огромна степен - недооценено.

Като природата.

Не зная дали трябва да бъдем благодарни за това, че остров Киримати (все още?) не се е превърнал в любимо туристическо място, покрито с петзвездни хотели и разглеждано като потенциален извор на пари. Много пари.

Киримати, който е по-познат като Christmas Island, е атол в Тихия океан, част от островната държава Кирибати. Всъщност той е най-големият коралов остров в света.

Главният град се казва Лондон, където е пристанището.

Само два полета могат да ви доведат до това тихоокеанско коралово съкровище - единият е от Фиджи, а другият от Хонолулу, Хаваите.

На острова има само един главен път, който тръгва от летището, и само четири хотела.

Името си той получава от капитан Джеймс Кук, който го "открива" на Бъдни вечер през 1777 г.

Освен с редките си растителни и животински видове, Киримати е известен с още нещо. По време на Студената война (края на 50-те и началото на 60-те) тук се извършва тестване на атомни оръжия и водородни бомби.

През '57 Великобритания детонира 5 мегатона TNT над острова.

Любопитно е, че местните никога не са били евакуирани по време на тези военни действия... А какво остава за представителите на животинското и растително царство.

Киримати е дом на много видове морски птици и характерни растителни видове, някои от които са на изчезване. Достъпът до ограничените зони е позволен само за екотуризъм или научни изследователски цели.

Местното население наброява около 5000 души, които се изхранват основно с риболов. За тях се говори, че са едни от най-бедните и най-щастливите хора на планетата,

Вижте техните усмивки и късчета от природата на Киримати, в галерията горе.

Още:

Земен неземен остров - Сокотра

Остров под наем. За 100 долара

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари