IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-красивите водопади в света

16 май 2011 12 24

Усетете стихията на водата

Снимка: Anouchka Unel , wikipedia

Снимка: Anouchka Unel , wikipedia

Всеки ден използваме водата за миене, за пиене, за пране, готвене и какво ли не. Има някои места, където водата е поставена от природата така, че просто да радва окото. Вижте десет от най-красивите водопади в света:

Съдърланд (Нова Зеландия)

Това чутовно място е сред най-великите природни творения в страната. А височината му от 580 м, го прави и сред най-високите водопади на територията на Нова Зеландия.

Детифос (Исландия)

Детифос определено впечатлява с яростта и силата на водната струя. Това е най-пълноводният водопад на Стария континент. Оттам текат 500 кубика на секунда. Височината му е 44 м, а широчината – 100 м.

Гълфос (Исландия)

Тук вода и въздух се сливат под формата на дъга. Водопадът представлява изключителна атракция за посетителите, заради красивите дъги , които го разсичат. Широчината му е 20 м, а височината – 32м.

Природното чудо е защитено от закона, макар че преди години за малко да бъде унищожено. Властите са искали да се построи хидроелктроцентрала, но една жена е заплашила да се хвърли от върха му и така го е спасила.

Кайетур (Гаяна)

Водопадът е разположен на река Потаро, на границата с Венецуела. Това е един от най-големите водопади в света. Кайетур е висок 226 метра, което означава, че той е около 5 пъти по-висок от Ниагарския водопад.

Кайетур е и сред най-мощните водопади в света. Всяка секунда той излива повече от 1263 куб. метра. Кайетур се намира в едноименен национален парк, който обхваща района около водопада.

Йосемити (Калифорния, САЩ)

Това е най-високият водопад в Северна Америка. Точната височина на тази природна забележителност е 739 метра, което автоматично я нарежда на шесто място в световен план по големина на водопадите.

Салто анхел (Венецуела)

Ето го и първенецът сред водопадите. Той е е точно 979 м. висок и е разположен на река Чурун. Английското му наименование е „Ейнджъл фолс" , което идва от американския авиатор Джеймс Крофорд Ейнджъл, направил го известен на света.

Водопади Плитвиц (Хърватска) 

Това са сравнително по-малки образувания, които са част от Плитвицките езера. Най-високото от тях, Прошчанското езеро, се намира на 639 м,а най-ниското, Новаковича брод, е на 503 м. Навсякъде около тези езера, а отчасти и в района на водопадите, се простира гора.

Ниагара (Канада/САЩ) 

Ниагарският водопад е известен със своята красота, като в същото време е ценен източник на хидроелектрическа енергия. Намира се между градовете близнаци Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада). Той е най-големият водопад в Северна Америка с височина 60м. и широчина 833м.

Водопадът се състои от три части: Хорсшу (понякога наричан Канадски водопад), Американски водопад и по-малкия Брайдъл Вейл.

Виктория (Замбия/Зимбабве)

Виктория е на границата между държавите Замбия и Зимбабве. Това е едно от седемте чудеса на света и всеки, който го е видял, не би се осъмнил в това. Местното име на водопада е Мози-Оа-Туния и означава гърмящия пушек.

Водопадът е открит от шотландския мисионер Дейвид Ливингстън през 1855г. и го нарекъл Виктория в чест на английската кралица. Намира се на около 1 000 м надморска височина и е с 1 700 метра широчина, от която падат 500 милиона литра вода всяка минута.

Игуасу (Аржентина/ Бразилия)

Игуасу означава „Голяма вода" и е от индиански произход (от племената Тупи - Гуарани). Водопадите Игуасу се намират на границата между Бразилия и Аржентина и са образувани преди 120 милиона години. Това е съвкупност от 275 водопада, като най-големият и впечатляващ от тях е водопадът „Гърлото на дявола". Водните струи са само част от бразилския национален парк Игуасу, който е най-големият субтропичен резерват в света. Височината на водопадите варира между 40 и 82 метра.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари