IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените определят пазара!

5 юли 2011 09 50

Дамите се превръщат в най-мощния консуматор

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Те имат нещо общо - жените, независимо на кой континент на Земята живеят, са стресирани.

Те трябва да жонглират между професията и семейството си, нямат много свободно време и затова с удоволствие харчат пари за продукти, които се управляват и транспортират лесно, писа Investor.bg.

Затова едва ли е чудно, че днес, по-силно от всякога досега, жените определят какво точно ще се озове в кошницата за пазаруване.

Повече от 80% от всички решения за покупки се взимат от жените, показва изследване на Nielsen (то не че са открили топлата вода). Ето защо те все по-често стават обект на рекламни послания.

"Днешните жени разполагат с висока покупателна способност", твърди Сюзън Уайтинг, вицепрезидент на консултантската компанията и добър пример за тази статия.

"Затова за маркетинг специалистите и рекламистите е важно да разберат техните навици и предпочитания".

В своето пазарно проучване The Nielsen Women of Tomorrow специалистите са проучили как точно пазарува нежният пол. В анкетата са участвали 6500 потребителки от 21 развити и развиващи се икономики.

"Компаниите, които искат да достигнат до жената като целева група, трябва да се фокусират върху това, как техният продукт може да намали стреса и да направи живота по-лесен", казва Уайтинг. Към това спадат лесното управление, семпла опаковка, добри възможности за транспортиране.

В това отношение напред с материала е Bosch. Производителят на инструменти е изобретил специално за нежната половина на човечеството акумулаторната отвертка Ixo: малка, функционална и без много екстри. Днес тя е един от най-купуваните уреди на марката в целия свят.

Изненадващи резултати изследването дава и за отношението на жените към медиите.

Телевизията е първият информационен източник за нови продукти за жените по целия свят. Само в Германия и Испания представителките на нежния пол се информират за новостите най-често от познати и приятели.

Нарастващото влияние на пропагандата и маркетинга "от уста на уста" се използва и сега от някои компании.

Така например американската търговска верига Wal-Mart създаде със своите „11 Moms" една интернет общност от жени с висока покупателна способност, които блогват и дават идеи за пазаруване. И идеята се превърна в огромен успех.

Друг пример за успех в това направление е набиращият сила сайт за групово пазаруване Groupon.

„Компанията се издържа от готовността на жените да дават препоръки", казава Алесандро Панела, експерт по стратегиите на агенция Grey. Рекламната агенция, която обслужва клиенти като Procter & Gamble, Deichmann и Allianz, е осъзнала сравнително рано сериозността на темата и е анализирала в няколко изследвания.

Панела обръща внимание на няколко важни различия: наистина жените си падат по по-прости продукти, но пък за сметка на това са склонни да отделят повече време за пазаруване: "Жените прекарват много време в магазините, докато мъжете са целеустремени - влизат и излизат бързо".

Въпреки че жените прекарват доста време в социалните мрежи - доста повече от мъжете, те ги използват за комуникация, а не за да се информират за нови продукти и услуги. Реклама, която се пласира в каналите на социалните мрежи, преминава покрай тях почти незабележимо.

Само 6% от жените в развитите пазари и 16% от нежния пол в развиващите се страни признават, че са били повлияни по някакъв начин от реклама във Facebook и други социални мрежи. „За да се влезе в диалог с жена, стратегиите трябва да се основават на духовна връзка", съветва Уайтинг.

Успешна кампания реализира преди време Dove: Сапуните и лосионите на концерна Unilever бяха рекламирани с чувството, че те могат да помогнат на жените да приемат себе си и тялото си. В рекламния бранш кампанията намери добри отзиви. "Брандът Dove стана начин да бъде обявен един вид "декларация на независимостта", казва Дарюш Фасели от Burnett.

Автор - снимка

КоментариКоментари