IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите живи монарси в света

1 август 2012 08 40

И техните кралски резиденции

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Снимка: Darriuss Royce

1. Бумибол Адулядей - краля на Тайланд

Тайландският крал Бумибол Адулядей е на 85 години и има богатство на стойност 35 милиарда долара. Той е най-богатият монарх в света. Любопитен факт е, че голяма част от кралското богатство бива използвано от Негово Величество в над 3000 проекта за развитие на селските райони. Освен това кралят е световен рекордьор по най-голям брой получени почетни степени от университети - 136.
Официалната резиденция на краля е „Царският дворец" в Банкок. Построена е през 1782 година и се състои от множество сгради разположени на източния бряг на река Чао Прая. Освен това дворецът е и свещен храм на Буда, като посетителите трябва да спазват строг дрескод, ако искат да разгледат великолепния комплекс. Общата площ на кралския имот е 218,400 кв. м.

Снимка: Fazza3

2. Шейх Халифа бин Зайед ал-Нахаян - владетел на Абу Даби

Шейхът е президент на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и е наследствен владетел на Абу Даби. Богатството му се оценява на 23 млрд. долара от несметните залежи от петрол в малкото емирство.
Представяме ви неговия хотел-палат Emirates Palace. Той е най-скъпият хотел, строен някога на Земята. Управлява се от Kempinski Group и е струвал на правителството на Абу Даби почти 3 млрд. долара. Сградата често е бъркана с официалната резиденция на бин Зайед, която всъщност е двореца Амити. Хотелът разполага с 400 стаи като в декора на интериора са използвани чисто злато и мрамор от най-високо качество.

Снимка: allgedo.com

3. Абдула бин Абдул Азиз Ал Сауд - крал на Саудитска Арабия

Богатството на 86-годишният крал на Саудитска Арабия е на стойност над 21 млрд. долара. Крал Абдула е известен със своята благосклонност и съчувствие. Той пое разходите за скъпата операция на полски сиамски близнаци. Неговият царски дворец в Рияд се простира на повече от 2.5 кв.км площ. Дворецът е от полиран розов мрамор, а в градините му има красиви алеи, езера и фонтани. Сградите в комплекса са истински пример за изящна архитектурата.

Снимка: rentasimages

4. Хаджи Хасанал Болкиах- султана на Бруней

66-годишният султана на Бруней, управлява 600-годишна мюсюлманска династия вече 45 години. Неговият актив е на стойност от $ 20 млрд. Султанът има колекция от около 6000 автомобила.
Официалната резиденция на султана е имението Istana Nurul Iman. То разполага с 1788 стаи, 257 бани и обща площ от 200 кв. км, което го прави най-големият дворец в света. В изграждането му са вложени над 350 млн. долара, като гледката, която предоставя на посетителите си е просто зашеметяваща. Дворецът е много по-голям от Ватикана.

Снимка: top-10-list.org

5. Ханс-Адам II – княз на Лихтенщайн

67-годишният принц е 15-ият владетел на княжество Лихтенщайн. Неговото богатство се оценява на 5 милиарда щатски долара. Замъкът му - Schloss Vaduzе е неговата официална резиденция. Дворецът е с изглед към град Вадуц, който е столица на малката държава. Неговата архитектура е в старинен готически стил. Входът на двореца е висок цели 11 метра

Снимка: flickr.com

6. Шейх Хамад бин Халифа Ал Тани - емир на Катар

Емирът на Катар е на възраст 60 години и има богатство от 2 милиарда щатски долара, натрупано най-вече от нефтени и газови ресурси. Твърди се, че той дава парите си за развитие на въоръжените сили на страната. Негова официална резиденция е дворецът в Доха, въпреки че Ал Тани не живее там. Дворецът се използва главно за приемане на гости и парламентарни срещи.

Снимка:  flickr.com

7. Мохамед VI - крал на Мароко


49-годишния марокански крал има в активите си около 1,5 милиарда долара. Кралят е известен с желанието си да модернизира мароканското общество и освен това инвестира много пари в културата на държавата. Той се опитва да изкорени бедността от Мароко. Кралският дворец в Рабат е отворен за обществеността. Царят има лични джамия в рамките на дворцовия комплекс. Дворецът е известен с прекрасните си зелени градини и величествените си входни врати.

Снимка: nrkbeta

8. Албер II - принц на Монако

Принцът на княжество Монако - Алберт II е на 54 години. Неговото богатство се оценява на 1,4 милиарда долара. Той е първият държавен глава, който посети Северния полюс. Освен това е председател на Червения кръст на Монако и участва в множество благотворителни акции. Любопитен факт е, че официалната резиденция на монарха няма собствено наименование, а е позната на туристите просто като „двореца на принца". Той е отворен за обществеността през лятото. Сградата е домакин на много събития като концерти, празнични забави за децата и т.н. Архитектурата му е в италиански стил.

Снимка: sam-enigma

9. Кабус бен Саид - султан на Оман

Султанът на Оман има имоти на стойност 1,1 милиарда щатски долара. 72-годишният монарх притежава и яхта, дълга 152 метра. Той превърна изостаналата изолирана страна Оман в съвременна държава.
Кралският му дворец Al Alam е с изглед към пристанището на столицата Маскат. Дворецът е много изискан и е истински пример за изящна архитектура. Той сякаш е изваден от приказния свят на феите.

Снимка: darethinkers.com

10. Принц Карим ал Хюсеини Ага Хан - лидер от 15 милиона исмаилски мюсюлмани

Принц Ага Хан е на 76 години. Той е духовен водач на 15 милиона исмаили. Ага Хан има богатство от 1 милиард долара. Инвестира парите си в проекти за развитие на Азия и Африка. Той дари своя дворец на Индия през 1969 г. в чест на Махатма Ганди и философията на Ганди. Дворецът е разположен в Пуна, Индия и е построен през 1892 година.

Вижте кралските резиденции в нашата галерия!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

minio uishiba ( преди 11 години )
ei iaponskite inperatorita sa nai prosti sigur ce sicshkite im podanici po bogati ot teh:p.maikavi arabska v aza da ba.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар