IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уличните ескалатори в Хонг Конг – оригинален начин за придвижване

22 април 2014 08 39

Това е един безпроблемен, евтин и свободен начин на придвижване, при който се избягва трафикът

Снимка: amusingplanet.com

Снимка: amusingplanet.com

В един от най-централните и оживени жилищни райони на Хонг Конг, обществеността се обслужва от една необичайна форма на транспорт – най-дългата система от улични ескалатори в света. Системата обхваща над 800 метра разстояние като се изкачва приблизително 135 метра от дъното към върха.

Тя се състои от 20 ескалатора и движещи се пътеки, свързани помежду си с тунели и стълби и общо 14 входове и изходи. Ако искате да се возите по цялата дължина на системата от ескалатори, в едната посока, ще са ви нужни около 20 минути.

Пътуването може да бъде съкратено, ако ходите докато ескалатора се движи, което правят повечето местни. Благодарение на географията на района, същото разстояние е еквивалентно на няколко километра пътуване с кола по тесни улички и то на зигзаг. Тоест, варианта с ескалаторите е доста по-добър, евтин и умен. Съоръженията са построени през 1993 г. и оттогава превозват повече от 55 хиляди души всеки ден.

Ескалаторите започват от идеалния център на града и свършват на „Conduit Road“. Системата се движи от 6 сутринта до 22 часа вечерта, позволявайки на пътуващите да стигнат и да се приберат до и от своите офиси и работни места.

Съвсем наскоро, през 2011 г., беше направен проект ескалаторите да бъдат продължени с още 880 метра, за да се облекчат още повече задръстванията по улиците. Въпросният безпроблемен и свободен начин на придвижване се харесва доста не само на жителите на Хонг Конг, но и на много търговци (собственици на магазини, ресторанти, барове в близост до системата от ескалатори), които се възползват от трафика на минувачи.

Системата от ескалатори е недалеч от стария квартал на Хонг Конг, където са музеите и историческите сгради.

Вижте снимки на ескалаторите в нашата галерия!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари