Кале, познато още като грюнкол, е растение от семейството на брюкселското зеле, броколите, карфиола и обикновеното зеле. Предлагаме ви една рецепта с този зеленчук, но ако нямате такъв в наличност, винаги можете да го заместите с някой от споменатите.
Рецептата представлява салата с паста, но би могла да бъде гарнитура към ястие с месо на скара, например. Ястието може да се консумира както топло, така и студено, като за приготвянето му ще ви трябват не повече от 10-15 минути (ако преди това сте си сварили пастата).
Ето и какви продукти ще са ви необходими:
1 пакет паста от вида фарфале (панделки); 3 супени лъжици кедрови ядки; 1/4 чаша зехтин; 6 скилидки чесън; 2 чаени лъжички сол; 1 чаена лъжичка черен пипер; едно кале или броколи; пармезан; 2 супени лъжици балсамов оцет (по желание).
Инструкции за приготвяне:
Снимка: thepioneerwoman.com
Сварете в тенджера тестените изделия според указанията на опаковката. След това ги отцедете в гевгир, изплакнете ги със студена вода и ги преместете в голяма купа. Оставете ги настрана. Сложете кедровите ядки в малък тиган, да се запекат на слаб огън в продължение на 8-10 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това в същия тиган запържете нарязания на ситно чесън със зехтина, отново на слаб огън. Чесънът не трябва да става прекалено кафяв, а да е златист. Добавете сол и черен пипер на вкус и оставете сместа за 5 минути, след което я изсипете в съда с макароните.
Снимка: thepioneerwoman.com
Разбъркайте хубаво и добавете кедровите ядки. Задушете с останалия зехтин, в същия тиган и нарязаното кале/броколи на средно-висока температура за около 5 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете го към пастата и отново разбъркайте добре всичко. Накрая поръсете салатата с едро нарязан пармезан. Добавете балсамовия оцет и още подправки на вкус, ако е необходимо. Охладете ястието, ако ще го консумирате като салата, за около два часа в хладилника. Ако ще го ползвате за гарнитура, можете да го сервирате и топло.
Снимка: thepioneerwoman.com