IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората имат най-много приятели, когато са на 29 години

5 август 2014 13 01

На тази възраст е пикът в социалното общуване

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Оказва се, че хората разполагат с най-много приятели, когато са на 29 години. Тогава е най-големия пик в живота им по отношение на техния социален кръг. Това са данни от ново британско изследване, проведено от компанията Genius Gluten Free. 

От него става ясно, че хората имат най-много близки довереници малко преди да навършат 30 години. До този момент те все още поддържат връзка със старите си приятели от училищните дни и от университета, но вече са си създали и доста близки взаимоотношения с хора от службата си.

Тоест, това е възрастта, когато човек има късмета да имат най-широк кръг от приятели. Към този момент вероятно най-близкият ваш приятел все още е човек, с когото са се сближили в пубертета, но всъщност вие усещате, че имате повече общи неща с колегите си.

Според проучването 80 процента от приятелите ви на тази възраст вече ще са хората, с които сте се запознали в работата. Една трета от анкетираните са признали, че имат повече общо с колегите си, в сравнение с членовете на семейството си и със старите си познати.

38 на сто от хората, участвали в изследването са споделили, че на 29 години вече са създали най-малко 10 приятелства в службата. Най-вероятно една от причините за това се дължи на по-дългото работно време. Освен това в офис средата се събират единомислещи хора, които са на "една честота" и лесно общуват помежду си.

Изглежда най-много приятели в офиса се създават при хората, които работят в областта на маркетинга. Те създават мрежа от около 40 приятели - колеги докато навършат 33 години.

Готвачите, дизайнерите и хората, които се занимават с човешки ресурси, също създават много приятелства в службата. Средностатистическият британец има 64 приятелства, формирани на работното място и само 14, които са му останали от училище, колежа или университета.

Хората създават средно и 14 приятелства с индивиди, които са срещнали при някаква социална дейност (в заведение, в клуб, на фитнес, онлайн, чрез общи приятели и др.) и с които имат общи интереси. В проучването са участвали 1505 британци.

Проучването също така показва, че обедните почивки, прекарани заедно, също спомагат за сближаването между колегите. Изследването констатира, че офис разцеплението може действително да помогне на някои работни приятелства да разцъфтяват. Споделянето на неприязън към колега или шеф помага на 13 на сто от колегите да формират приятелства.

В същото време, половината от анкетираните настояват, че споделените интереси извън работното място, като например музика и спорт, също са важни за изграждане на смислени приятелства.   

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )