IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се отучите да съдите другите

9 август 2014 07 40

7 начина да се отървете от този лош навик

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Хората обожават да съдят другите. За тях това е вид удоволствие. Осъдителното поведение явно е част от човешката природа. Истината обаче е, че то води до междуличностни проблеми, омраза, конфликти и разделение между хората. Да не забравяме, че дискриминацията е вид крайно осъдително отношение към различието на определена група от хора.

Ако искате да се освободите от навика си да съдите, просто трябва да спрете да се сравнявате с другите.

По-добре обърнете внимание на собствените си недостатъци и се опитайте да разберете как бихте искали да изживеете живота си.

Дитрих Бонхофър (немски лютерански пастор, богослов, анти-нацистки дисидент) веднъж е казал нещо мъдро, "Когато съдим другите, ние всъщност ставаме по-слепи за нашето собствено зло."

Ето няколко съвета, които да следвате, ако искате да се освободите от навика си, да съдите хората около вас:

1. Приемете, че вие също не сте съвършени

Първото нещо, което трябва да направите, е да осъзнаете, че навикът да съдите другите е разрушителен, а не градивен. Този навик, може да стане причина да загубите приятели, щастие и уважение. Вие също не сте съвършени. Всички хора живеят на една и съща планета, дишат кислород и имат една и съща физическа структура на тялото – не забравяйте това.

2. Опитайте се да бъдете самокритични

Замислете се дали имате право да съдите другите. Наистина ли знаете как да се справите с всичко в този свят? Едва ли е така. По-добре вникнете навътре към своята собствена личност и изгладете вътрешните си противоречия. Вие може да страдате от арогантност и лицемерие, които всъщност да ви правят осъдителни към другите.


3. Простете на различните

Много е трудно да спрете да съдите и да започнете да приемате другите, затова можете да се опитате да замените това с прошка. Осъдителните хората са склонни да таят яд към тези, които не харесват. Ако сте били наранени, прошката е мощен и ефективен начин да изчистите душата си от негативните емоции.

4. Не забравяйте, че не сте на мястото на човека, който съдите

Всеки човек има свой собствен път в живота. Има различни семейства и условия на живот. Погрешно е да съдите друг човек за думите или поведението му, защото вие нямате представа за живота му и за обстоятелствата, които са довели до неговите действия.

5. Поставете си за цел да се освободите от този навик

Ако вече сте свикнали да съдите хората, ще трябва да направите всичко възможно, за да се отучите и да преодолеете лошия навик. Опитайте се изобщо да не мислите за другите хора. Запълнете свободното си време с нови, по-интереси занимания.

6. Поне се дръжте като съдия

За съжаление, много хора са склонни да съдят и да критикуват другите, без да знаят фактите. Ако искате да критикувате, поне се запознайте с всички страни на ситуацията и едва тогава изказвайте мнение, както прави съдията по всяко дело.

7. Не забравяйте за състраданието

Състраданието не е признак на слабост, а е прекрасна черта, която лекува сърцата и поражда любов и доброта. Когато чувствате състрадание към някой, вие автоматично започвате да търсите всички възможни начини да му помогнете. Състраданието е като лекарството, което ви помага да устоите на необходимостта да съдите и критикувате. Тава качество ще ви направи по-мъдър, благороден и прекрасен човек.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари