IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаете, ако работите за себе си

12 август 2014 10 19

Шест важни съвета за младите предприемачи

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Да работиш за себе си е чудесен начин да си изкарваш парите, особено ако правиш нещо, което наистина харесваш.

В днешно време човек трудно може да си намери работа, която хем да му е приятна, хем да е добре платена. Така че, ако сам сте си шеф, шансът да имате и двете неща накуп, е доста голям. Освен това управлението на собствен бизнес прави човек по-зрял, по-уверен и по-независим.

Въпреки това, трябва да сте наясно с някои неща, които са важни, ако сте решили да започнете свой собствен бизнес или сте го направили наскоро. Тези съвети ще ви спестят доста стресови ситуации.

1. Направете си план

На първо място, ако ще започвате да работите за себе си, вие трябва да сте си изготвили бизнес план. В него трябва да включите вашите точни цели, както и начините, по които ще разпределяте приходите и разходите си. Вземете под внимание и парите, които ще харчите за забавления и храна.


2. Направете си дневен, работен график

Ако искате да работите за себе си, уверете се, че имате дневен график, към който ще се придържате стриктно. Хората, които се събуждат рано всяка сутрин, обикновено са дисциплинирани, организирани и следват своята работна рутина без особени проблеми. Тези хора, които предпочитат да спят и да се излежават до късно, рискуват не винаги да успяват да изпълняват задачите си за деня. Затова е важно да имате ясен график как трябва да работите по-ефективно и продуктивно.

3. Винаги си поставяйте нови цели

След като веднъж сте направили своя избор да работите за себе си, трябва постоянно да бъдете нащрек и никога да не се отпускате. Не се оставяйте на инерцията, а редовно си поставяйте нови цели, ако искате да имате и бъдещ напредък. Това е чудесен начин да останете мотивирани за дълго време напред.

4. Времето е важно и не го подценявайте

Всеки знае, че времето минава изключително бързо, особено когато човек е затрупан с голямо количество работа. Ето защо, вие трябва да се научите да управлявате времето си перфектно. Както бе споменато по-горе, дневния график трябва да е неизменна част от работния процес, за да можете да се справяте с всички задачи в срок. Опитайте се да се отървете от всички неща, които ви отвличат вниманието и могат да повлияят зле на вашата производителност. 

5. Управлявайте парите си умно

Това е основно правило за тези, които искат да работят за себе си. Дори ако сте имали невероятния късмет да спечелите бързо огромна сума пари, не позволявайте вълнението да ви смаже. Пред вас ще се появят голям брой изкушения, свързани с изхарчването на тези пари. Независимо от това трябва да боравите с тях мъдро и първо да помислите за всичките си месечни сметки, които трябва да се плащат редовно. Без значение дали работите от дома си или от офис, управлявайте бюджета си разумно и всеки месец спестявайте някакви пари.

6. Измислете си план Б

Понякога самостоятелната бизнес инициатива може да се окаже наистина трудно и уморително предизвикателство. Ако хвърлите всичките си усилия, гарантирано ще имате и успех, но все пак е добре да имате резервен план за доходите си. Никога не знаете какво може да се случи на следващия ден. В случай, че нещо се обърка, би било хубаво да имате друга идея за печелене на пари.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Жозефа ( преди 9 години )
Частният бизнес и доста трудна и несигурна работа. Две години без заплата, а за после не се знае :) Богатият любовник си е мечта, но и те вече не са глупави - бързо им доскучава и пак си в изходно положение. Сложна работа...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )