IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двуезичните бебета са с по-високо IQ

9 септември 2014 11 01

Ако искате по-умни деца, говорете им на два езика още от раждането

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Ако искате вашето дете да бъде по-умно и да се справя по-добре в училище, трябва да започнете да му говорите на два езика още след раждането му. Ново проучване установи, че бебетата, които растат с двуезични родители, често показват признаци на по-висок коефициент на интелигентност (IQ).

Децата, растящи в семейство, в което се говори на два езика, се възползват от многобройни предимства, когато става въпрос за когнитивното развитие. Като цяло те показват по-високи резултати на тестовете за интелигентност.

Според екипа от изследователи от Сингапур бебетата, отглеждани в двуезична среда, обръщат повече внимание на нови изображения в сравнение с децата, на които се говори само на един език, а освен това те по-трудно се отегчават от възприемането на новости.

Предишни изследвания показват, че скоростта, с която на едно дете му става скучно от нещо непознато, може да говори за неговите резултати в предучилищна и училищна възраст и като цяло за умственото му развитие. Тоест, колкото по-бързо му доскучава, толкова по-голямо предизвикателство ще бъде за него учебния процес.

„Шест-месечното бебе в двуезичен дом се учи да различава двата езика и това стимулира интелекта му. Освен това един ден то ще може да чете книги на два езика за разлика от своите едноезични връстници“, казва доцент Лехер Сингх от Катедрата по психология в Националния университет на Сингапур.

„Изучаването на два езика наведнъж изисква по-голяма ефективност на мозъка за обработка на информацията. Възрастните, които учат чужд език могат да бъдат старателни и усърдни, но в действителност, ползите за бебетата от втори език са най-големи“, допълва доцент Сингх.

Резултатите са публикувани онлайн в последното издание на научното списание „Science Daily“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

бай хОй ( преди 9 години )
Да се разбира така: БГ ***, праскайте се спокойно с *** и араби и детето ви ще е гений.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар