IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е по-добре да работите за малка фирма

7 октомври 2014 09 11

..., а не за голяма корпорация

Кадър от филма "Социалната мрежа"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Социалната мрежа"; Снимка: outnow.ch

Много млади хора, след като се дипломират, започват да си търсят работа в големите корпорации, където се набират и повече кадри. Те обаче често не се замислят, че тези компании ще им изискват хиляди неща – дипломи, опит, детайлна автобиография и т. н. От друга страна, малките, наскоро стартирали фирми не са толкова взискателни към кандидатите си (поне не официално).

Те биха разгледали CV-то ви дори да има някои пропуски в него, освен това те няма да го изучават из основи, както ще направят хората от отдел „човешки ресурси“ в голямата корпорация. Ето защо е много по-лесно да започнете работа в малка фирма и там да натрупате своя първоначален опит в дадената сфера.

Ето и 8 причини защо е по-добре да започнете работа в малка фирма:

1. Вие ще растете заедно с компанията.

Ако имате късмет да започнете работа в малка компания, която обаче има голямо бъдеще, след няколко години вие ще успеете да израснете заедно със самата компания. Тя ще върви нагоре, вие също и скоро можете да започнете да плувате в едно езеро с големите риби.

2. В малките фирми има по-слаба конкуренция.

В малките компании екипите са по-малобройни (в сравнение с големите). Там няма строги правила за растеж и оцеляване в индустрията, каквито има в големите компании. През повечето от времето вие ще се чувствате така, сякаш работите в екип или в семеен бизнес, а в корпорацията ще чувствате съперничество от всяка страна.

3. Ще се чувствате по-близки с колегите си.

В малките фирми има определено ниво на другарство и разбирателство, изградено с течение на времето. В началните етапи на кариерата ви, за вас би било доста добре да попаднете в една приветлива работна атмосфера, а не в обстановка от типа „сървайвър“. Малките фирми нямат нужда от тийм-билдинги, просто защото хората успяват да се опознаят по-добре.

4. Ще можете да носите ежедневно облекло.

Ако обичате да се носите неглиже – по дънки и тениски, големите корпорации не са вашето място. Там ще трябва да носите по-строго облекло. В малката фирма никой няма да ви направи забележка как сте облечени.

5. Ще имате по-голяма свобода.

Малките, стартиращи компании дават повече свобода на служителите си – и творческа, и лична. Много от служителите в малките фирми работят с по-гъвкаво работно време в сравнение с тези в големите компании.

6. В малката фирма ще усетите личните си усилия по-ясно

Именно защото в малката компания вие ще имате по-голяма свобода да правите нещата, както смятате, че е най-добре, вие ще бъдете и в състояние да видите въздействието на това, което всъщност правите. Това ще увеличи чувството ви на значимост. В големите предприятия е много трудно да се усети ролята за общото благо на всеки един отделен служител.

7. Малките компании се развиват по-бързо.

Ако се присъедините към нова, наскоро стартирала фирма, вие ще участвате в нейното налагане на пазара и ще усетите прогреса много по-ясно. По принцип новите фирми се движат неочаквано бързо напред, а да наблюдавате напредъка на компанията е доста мотивиращо. Да гледаш как малката компания, за която работиш, се развива, е като да гледаш собственото си дете как расте. Вие ще изпитвате чувство на гордост и една особена отговорност и мотивация.

8. Опитът е несравним.

Опитът да работиш за наскоро стартирала фирма е наистина много полезен. Тук ще усетите и двете страни на монетата – ще разберете какво са несигурност и глад, ще видите какво са гордост и вълнение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари