IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да се ядосвате, когато плановете ви се провалят

22 октомври 2014 11 50

6 основателни причини

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

В съвременния свят е пълно със супер организирани и педантични хора, които искат да контролират всичко в живота си. Те живеят по стриктен план и изпадат в ужас, когато нещо не се случи по начина, по който са си представяли.

Истината е, че в много случаи, планирането е напълно безполезно. Някои обстоятелства в живота просто не могат да бъдат предвидени с точна сигурност, колкото и човек да ги обмисля предварително. Но няма и никакъв смисъл да драматизирате, ако плановете ви се провалят.

Ето и защо:

1. Понякога плановете ни не са чак толкова грандиозни. Някои планове си имат своите недостатъци от самото начало. Трудно е да се създаде такова нещо като „идеален план“. Ние сме човешки същества и правим грешки. Тоест, ако даден план не проработи, значи той просто не е бил достатъчно добър. Приемете го!

2. Човек невинаги е подготвен за обстоятелствата. Когато нещата не вървят по план, човек е изправен пред един от двата изхода: да направи необходимите промени в своя план, или пък да не ги направи. Ако не ги направи поради някаква причина, очевидно той не е достатъчно гъвкав и не може да се справи с неочакваното. Това, само по себе си, е важен житейски урок, който той трябва да усвои. Има изобилие от предвидими препятствия, които повечето от нас избират доброволно да игнорират, а не трябва!

3. Всеки проблем отваря вратата на някаква нова възможност. Когато човек е изправен пред голям проблем и евентуален провал, на него му е трудно да се съсредоточи върху нещо друго. В действителност, когато виждаме привидно неизбежната си гибел, ние се притесняваме да вдигнем поглед и да търсим други възможни опции. По-бдителните хора успяват да видят, че когато една врата се затръшне пред тях, обикновено друга се открехва полека.

4. Не трябва да се притесняваме от нещата, които не можем да променим. Вероятно ще си помислите „лесно е да се каже“, но е факт, че човек трябва да осъзнае, че има неща, които са извън неговия контрол. Той трябва да приеме това и да остане емоционално стабилен. Независимо от това колко неприятен е проблемът, има неща, които просто не могат да бъдат „оправени“. Ако виждате, че няма как да повлияете на дадени събития или да ги промените, просто насочете енергията си на друго място.

5. Дори да се провалите напълно, винаги ще има следващ път. Неуспехът не е краят на света, а само част от нашия житейски път. Човек не трябва да се притеснява или да се страхува да се бори, да пада и да се изправя. Всеки от нас е преживял някакъв неуспех в дадена сфера, но пък е имал успехи в други начинания.

6. Ако животът ни вървеше по план, щеше да ни е много скучно. Животът не е написан сценарий. Замислете се, че ако винаги сме щастливи и доволни, скоро ще спрем да разпознаваме щастието и ще се отегчим от собственото си задоволство. Човек трябва да изпита някои изненади в живота си. Битието ни невинаги е забавно, светло и красиво. Понякога то е болезнено, брутално, тъмно и дори безнадеждно. Всичко това обаче е в резултат на нашите възприятия. Не възприемайте трудностите драматично, а се учете от тях, живейте с тях и ги преодолявайте.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Val ( преди 9 години )
Mnogo jala statia dano mnogo hora ja prochetat.Blagodaria vi!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар