Има хора, които вечно закъсняват за някъде – за училище, за лекции, за работа, за срещи . Потърпевшите от техните закъснения често ги мислят за безотговорни и нахални егоисти, но закъсненията често са от невнимание или са в резултат на лоши навици.

Лошото е, че ако постоянно закъснявате, хората ще започнат да ви асоциират с изброените негативни качества. Липсата на точност у човек създава усещане у другите, че той не е надежден, дори това да не е така. Ето защо е добре да се отървете от следните навици, които може би ви карат да закъснявате:

1. Вярвате в най-добрия сценарий.

Има хора, които знаят, че могат да стигнат на работа за 20 минути, когато няма трафик, но когато има, те стигат в офиса за 40 минути. Въпреки това, те винаги си оставят 20 минути за път, вместо да си планират 40.

Още по темата

2. Вие мразите да чакате.

Има хора, които мразят да стигат на срещата си по-рано и да чакат. Те смятат, че това е загубено време и би било по-продуктивно да го прекарат у дома или в офиса. В действителност има научни доказателства, че докато човек чака на среща – се унася в мечти, а това е полезно.

3. Все се сещате за нещо в последния момент

Някои хора имат навика все да правят нещо в последния момент – да си гладят дрехите, да пуснат пералнята, да си излъскат обувките. Понякога, ако излезете с две минути по-късно от вкъщи, можете да закъснеете с 20, особено ако изпуснете автобуса или попаднете в час пик.

4. Разсейвате се с телефона си.

Когато бързате за някъде, не е разумно да пишете текстови съобщения, да започвате телефонни разговори или да си проверявате електронната поща. Тези неща със сигурност ще ви забавят.

5. Отлагате.

Не е редно да отлагате ангажиментите си за последния срок, в който те могат да бъдат свършени. Това е сигурен знак, че все за някъде може да закъснеете, защото има риск да се появи някаква кризисна ситуация, която да ви забави.

6. Не можете да казвате „не“.

Има служители, които не могат да отказват на шефа си и той се възползва като ги претоварва с работа. Поради тази причина те вечно закъсняват за личните си ангажименти, извинявайки се с многото си работа, но не тя е виновна, а техният страх да я откажат.

7. Вечер си лягате късно.

Ако ви се налага да ставате рано сутрин за работа или за лекции, просто ще трябва да промените ритъма си на живот. Гледайте да се прибирате по-рано и да си лягате на време, но без да четете книги или да гледате телевизия до малките часове на нощта. По-добре не пийте алкохол вечер, поне в дните между неделя и четвъртък. Ако прекалите с питиетата предната вечер, на сутринта изобщо няма да ви се става.