IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо и най-лошият стаж може да ви е от полза

25 февруари 2015 08 27

6 причини

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Ако смятате, че си губите времето с поредния безсмислен стаж, където ви унижават, то не е точно така. От всяка месторабота можете да научите ценни уроци, които да са ви от помощ след време.

Повечето стажове са трудоемки, нямат възнаграждение и другите се отнасят с теб като със слуга. Стажовете носят със себе си сълзи и разочарования, но всичко това си струва.

Те са най-добрата възможност да се научите да грешите, преди да имате реална работа, защото в крайна сметка, тук няма как да ви уволнят.

Ето и няколко причини защо си струва да поемете стаж, дори той да ви изглежда безсмислен или твърде труден:

1. Ще оцените по достойнство следващата си работа

 Когато сте стажант, трудностите ще ви изглеждат непреодолими и ще правите всичко възможно, за да впечатлите шефа, за да ви наеме на работа. Всичко това ще ви изтощи психически, но определено ще си струва. След като преминете това „училище“ и след като „оцелеете в мелницата“, вие ще имате много по-добра настройка по отношение на следващото си работно място. Освен това ще сте се научили да се адаптирате в нова среда.

2. Ще се научите да казвате „не“

Понякога човек не може да определи кое е приемливо и кое не е. Ако обаче започнете стаж, където колегите ви ви смятат за момче/момиче за всичко, вие скоро ще се научите да отказвате. Просто ще разберете, че някои хора имат нелепи изисквания и очаквания и че не сте длъжни да им играете по свирката. Не забравяйте, че стажът е място, където да трупате опит и да учите нови неща, а не да изпълнявате чужди поръчки.

3. Ще си създадете някакви контакти

Колкото и неприятен да е стажът ви, все ще успеете да си създадете някакви връзки и контакти, които може да са ви полезни един ден. Затова е добре да карате стаж в областта, в която искате да преследвате кариера. Все някой от хората, които ще срещнете, може да ви подаде ръка в бъдеще. Някои хора правят стажове, напълно несвързани с кариерите, за които те мечтаят, само за да опитат нещо различно и това пак е добра идея.

4.  Ще се научите да правите хубаво кафе

Това може да звучи глупаво, но повечето стажанти правят кафе на колегите и шефовете си, а покрай това научават основни неща като работа с Word и Excel. Като правите хубаво кафе на колегите си, те ще са по-благосклонни да ви покажат това и онова в работата. При всички случаи кафето може да ви сближи с екипа.

5. Ще имате забавни истории за разказване

Ако стажът ви се струва ужасен в момента, то след време ще си спомняте за него с насмешка. Той може да се превърне в източник на добри истории, които можете да разказвате на близки и познати. Важното е да виждате светлината в края на тунела и да се научите да не приемате нещата толкова сериозно.

6. Ще станете по-организирани

Когато започнете истинска работа, вече трябва да сте организиран, уверен и проактивен човек. Всичко това можете да научите по време на стажа си. Освен това стажът ще ви покаже как изглежда реалният свят, особено ако идвате директно от университета и никога не сте работили. Много млади хора, издържани от родителите си, мислят, че купоните продължават поне до 30-те, но истината е, че след като започнете работа, нещата се променят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари