IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любляна: малка, романтична и красива

24 март 2015 15 00

Столицата на Словения е един от най-чистите и спретнати градове в Европа

Снимка: hostelblog.hostelrocket.com

Снимка: hostelblog.hostelrocket.com

Столицата на Словения – Любляна не е сред най-атрактивните туристически дестинации, което обаче е неин голям плюс. Тя е чиста и спретната, много спокойна и зелена, именно защото в нея не се срещат тълпи от туристи.

Любляна е като излязла от приказно филмче на Дисни и не прилича на нито една друга европейска столица.

Градът може да се похвали с красива архитектура – особена смесица от барок и Арт нуво, със сложни детайли и всичко това в една пастелна палитра от цветове.

Комунистическият режим (Словения беше част от Югославия) тук почти не е оставил своя отпечатък – в града няма панелни блокове, няма мавзолеи и т. н.

Освен това в романтичния град има много приятни малки кафенета и заведения, разположени по протежение на брега на тихата река Любляница, има много паркове, красиви площади, хубава катедрала, интересни мостове, галерии, музеи и тесни улички, приятни за разходка.

Очарователната Любляна си има истински средновековен замък, датиращ от XII век, който е построен на хълм, от който се разкрива страхотна гледка към града.

Някои хора смятат, че градът прилича на малка Прага.

През 2014 г. Любляна чества своята 2000-а годишнина от основаването си (като римско селище Емона).

Освен това градът е само на два часа път с кола от двете перли на Европа – Алпите и Адриатическо море, което го прави още по-привлекателно място за отсядане дори и за един ден.

Вижте още снимки на този красив град в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари