Индонезийският остров Бали е една от най-мечтаните туристически дестинации за милиони хора по света.
Едва ли има човек, който да не си е представял поне веднъж в живота кристалните води на Индийския океан, заобикалящи островa, гъстите тропически гори, стръмно издигащите се в небето вулкани, чиито върхове подпират облаците и обвитата в мистика местна култура.
И все пак мечтите понякога се различават от действителността и затова се допитахме до наши колеги, които наскоро посетиха Бали, за да ни разкажат какво всъщност да очакваме при пътуването си там.
Ето някои от най-важните неща, които е хубаво да знаете, ако ще планирате ваканцията си в екзотичната страна:
Местната кухня:
Индонезия има изключително богата кухня, което се дължи на огромното природно, културно и географско разнообразие на страната. Храната често се приготвя с местните сосове от лютиви чушки, наречени самбал, които ѝ придават един специфичен вкус, но определено не са за хора с чувствителни стомаси.
Все пак, балийците са наясно, че това може да не се хареса на част от туристите и затова често питат как биха желали да им бъде приготвена храната. Тези, които имат стомашни проблеми е добре да предупреждават в ресторанта, че не желаят ястията да бъдат олютявани допълнително.
Освен огромното разнообразие от морска храна –от сепии, морски охлюви и различни видове скариди и омари до всякакви екзотични риби, приготвени на скара или задушени във фолио – индонезийската кухня включва и голям брой месни храни, най-често пилешко, овкусено с различни видове местни зеленчуци и сосове.
Тези, които си падат по морската кухня, Джимбаран е мястото, където могат да опитат от рибното разнообразие на Индийския океан.
За любителите на пикантното препоръчваме да опитат лютивата пилешката супа „сото аям“, която се предлага в много ресторанти.
Изключително препоръчваме местните бели вина, като „Ага“ или „Пино де Бали“, които са с деликатен вкус и аромат и спокойно могат да се съревновават с нашите родни.
Разбира се, едно от най-важните неща, които истинският гастроном трябва да направи в тропиците, е да опита от местните плодове и зеленчуци. Почивката ви не би била пълноценна, ако не опитате поне веднъж от „кралския плод“ дуриен, който въпреки външния си вид (ядливата част прилича на ембрион) и миризмата си на развалено месо, е изключително вкусен.
Други местни плодове, които силно препоръчваме, са мангостина и рамбутана, чиито сърцевини са изключително сочни и приятни за ядене.
Плодът мангостин. Снимка: П. Стоев
Задължителни места за посещение:
На Бали има много за гледане и като цяло за всеки вкус има по нещо. Любителите на нощния живот могат да прекарат незабравими вечери в Кута, където са концентрирани повечето нощни клубове и места за забавления.
Тези, които търсят спокойствие и имат нужда да задоволят културните си потребности могат да започнат от Убуд – градът на занаятите, където могат да бъдат видени невероятни постижения на балийската архитектура и изкуство.
В Убуд се намира и „мънки форест“ – гората на маймуните, където на воля се разхождат дългоопашати макаци и закачат туристите.
В гората има няколко древни индуистки храма, които напомнят тези от филмите с Индиана Джоунс. Човек трябва много да внимава за набезите на маймуните, защото някои „банди“ са специализирани в кражба на предмети от туристи и така изкарват прехраната си.
Ние също станахме свидетели на такова нападение, на което жертва бяха две японски туристки. За секунди торбата на едната беше разкъсана от маймуна, спуснала се по електрическия стълб и съдържанието ѝ отнесено на покрива на съседната сграда.
Едно от най-красивите и свещени за балийците места е храмът-майка при Бесаких. Той се намира в основата на най-високия вулкан на острова Гунунг Агунг (над 3000 м височина) и представлява огромен комплекс от 23 храма, посветени на Шива, Брахма и Вишну.
Храмът-майка при Бесаких. Снимка: П. Стоев
От него се открива прекрасна гледка към о-в Ломбок и към върха на вулкана и е едно от местата, което си струва човек да види. Не по-малко красиво е езерото Братан в северната част на острова, в близост до което се намира ботаническата градина и храмът Пура Братан, посветен на Шива.
За любителите на животните, птичият парк е едно от местата, където човек може да опознае местната флора и фауна и да види редки и световно застрашени видове като комодския варан и балийския скорец, както и голям брой местни видове птици-носорози.
Скъпо ли е или достъпно – колко струва да хапнем, такси за транспорт, такси за забележителности, паркове:
За европейците храната на Бали е сравнително евтина. Обилен обяд или вечеря в добър ресторант не би струвал повече от 30-40 долара на човек и то при положение, че включва алкохол (бутилка вино или друго).
В много случаи, особено в по-слабо развитите северни части на острова, е още по-евтино и добро похапване излиза до 20 долара.
За човек, който иска да види колкото може повече места за кратко време е най-добре да си наеме такси и гид. Цената на ден варира от 500 000 рупии (около 40 долара) до 650 000 или повече, в зависимост от това как е преминал пазарлъкът. В нея влиза и заплащането на гида и шофьора.
Не е препоръчително да се наема само кола, защото трафикът е натоварен, улиците са тесни и без табели, така че за незапознатия с особеностите шофьор, дори и да разполага с джипиес, не би било лесно да се ориентира.
Шофирането на Бали би ви довело множество главоболия и много загубено време. Туристите често наемат мотопеди, но това също крие рискове заради неравните пътища, често покрити с дребен чакъл, които подлъгват шофьорите и нерядко стават причина за пътни инциденти.
Плажуването – какво ви хареса, какво не?
Плажовете са хубави, но търсещите спокойствие трябва да се избягват тези, които са в близост до курортните центрове и са често посещавани от туристите.
Плажът при Пантай Пандава. Снимка: П. Стоев
Плажът на Санур, особено извън туристическия сезон е особено приятен.
Силно разочаровани сме от острова на Костенурките, превърнат в евтина атракция. Единствената забележителност там са отглежданите в ужасяващи условия десетки морски костенурки, птици-носорози, питони, летящи лисици и други животни, които берат душа в ръцете на стопаните си и хилядите туристи, които ежедневно преминават оттам. В никакъв случай не ходете там.
Какво ви направи най-силно впечатление, какви са хората там, как бихте ги описали?
Местната архитектура е наистина забележителна! Уникални произведения от дърворезба и каменоделство могат да бъдат видяни навсякъде из острова. Като цяло местните хора са изключително дружелюбни към туристите и рядко създават конфликти.
Чисто ли е, говори ли се английски?
Английски се говори почти навсякъде, разбира се с уговорката, че това е силно изкривен и често напълно неразбираем местен вариант на езика.
Чистотата е относителна и трудно може да се сравнява с европейските норми. Все пак на Бали живеят близо 4 милиона души, обитаващи територия близо 20 пъти по-малка от България! И това без да се смятат хилядите туристи, които всяка година посещават острова.
Какви забавления има за туристи, по-нестандартни?
Гмуркането с шнорхел или акваланг, язденето на слон или балийски масаж на брега на океана са сред по-интересните занимания, за които човек трябва да отдели време. Разбира се, не пропускайте да опитате от спецификата на местната кухня и да се насладите на прекрасното местно кафе Лувак в някое от малките крайпътни ресторантчета с прекрасна гледка към джунглата или терасовидно подредените оризови ниви!
Какво бихте препоръчали – сами ли да си организираме пътуване или задължително с екскурзовод? Дебнат ли опасности за туристите?
Тези, които имат опит с пътуванията в тропиците могат да се оправят и без екскурзовод. Като цяло островът е спокоен и няма непосредствена опасност за туристите.
Разбира се, за хората с по-слаба воля и широки пръсти изкушенията са много и много бързо могат да приключат ваканцията си с празни портфейли.