IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо да НЕ страдате, че все още нямате мечтана работа

16 май 2015 11 01

6 основателни причини

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Много млади хора се надяват да започнат работа на мечтаната позиция веднага след като се дипломират или поне в близките две до три години.

Голяма част от тях стартират работа на пълен работен ден, отговорностите ги налягат и постепенно минават години, в които те не постигат това, за което са се надявали, докато са учили в университета.

Не се притеснявайте, това не е краят на света! Истината е, че малко късметлии успяват да се сдобият с мечтаната длъжност в първите 10 до 15 години трудов стаж.

Ето и 6 причини защо не трябва да се ядосвате за този факт, а да го приемете като нещо нормално от житейския си път:

1. Може би в момента трупате полезни познания за бъдещето

Въпреки че може би не работите най-интересната или добре платена работа в момента, може би тя все пак ще ви даде възможност да натрупате опит в дадена област. Повечето работодатели обикновено искат кандидати с една или две години предишен трудов опит в областта, така че настоящата ви работа не е безсмислена и ще добави стойност към автобиографията ви.

2. Сега е моментът да си създавате полезни контакти

Дори сегашната ви работа да не е особено атрактивна като позиция и заплащане, ако тя е в сектора, в който смятате да се развивате – използвайте това време да се запознаете с правилните хора. Един ден тази мрежа от контакти може да ви донесе напредък в кариерата и да ви отвори много различни възможности. Участвайте във всички събития с колеги – тиймбилдинги, офис партита, професионални форуми и др. – навсякъде, където можете да установите отношения с колеги.

3. Може би все още не знаете каква е мечтаната ви работа

Някои хора си създават представа за това какво е мечтаната им работа, докато са в университета, но когато се доближат до нея, тя спира да им изглежда толкова атрактивна. Реалността е различна от идеалите в нашите глави. Трябва да се замислите какви са вашите силни и слаби страни и с какъв тип задачи ще ви е най-лесно да се справяте добре. Едва тогава се насочете към конкретна работа в рамките на знанията си.

4. Ще имате повече възможности в бъдеще

Ако в момента сте на първата си работа след дипломирането, вие имате много време, за да се движите нагоре по стълбата на успеха. Дори вече да сте минали 30-те, също не е късно да започнете да се придвижвате с по-бързо темпо към своите цели.

Просто използвайте всяка добра възможност, за да показвате на работодателите си на какво сте способни. Работете усърдно и не се страхувайте да поемате повече отговорности извън вашата длъжностна характеристика!

5. В момента полирате уменията си

Това е вашият шанс да придобиете необходимите умения във вашата област, за да се представите по-добре в работата си мечта един ден. Използвайте този период, за да се усъвършенствате като професионалист и така ще увеличите потенциала си многократно. Възползвайте се от всякакви възможности за обучения, курсове, стажове и др.

6. Не мислете само за заплатата

Дори сега да не сте доволни от заплатата си, един ден ще печелите повече пари – вярвайте в това! Повечето професионален опит и трудов стаж, обикновено водят до по-високо възнаграждение. Работодателите обикновено искат кандидати за своите свободни места, които наистина знаят какво правят, а това се отразява и на заплатата. Когато имате необходимите умения, вие ще имате самочувствието да си поискате повече пари, въпреки тежката ситуация в днешната икономика.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари