IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо всеки студент трябва да учи поне една година в чужбина

17 юли 2015 12 11

8 причини

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Всеки студент трябва да иде да учи в чужбина поне за един-два семестъра, стига да има тази възможност.

Въпросът не е в това да се опитва да остава в чужда държава и там да се реализира, а просто да си отвори перспективите за света, да изживее нещо ново и вълнуващо и да израсне като личност.

Той ще замине тийнейджър, а ще се върне зрял човек с опит, който ще се е усъвършенствал не само като знания, но и като опит в много различни области.

Ето и няколко причини защо всеки един студент трябва да иде да учи в чужбина, поне за една учебна година:

1. Това е една невероятна възможност да видите света.

Обучението в чужбина е уникална възможност да живеете някъде в нови условия, да проучите нова среда, нова култура и да имате минимални отговорности – само да ходите на лекции и да си взимате изпитите. Освен това лекциите ви ще са в работните дни, което значи, че ще имате много възможности за уикенд пътувания.

2. Този живот в чужбина ще ви извади от зоната ви на комфорт.

Напускането на уютния дом може да бъде нещо много страшно. Вие ще напуснете не само близките си, но и своя кръг от приятели, родния си град, рутината, с която сте свикнали... Като пристигнете на новото място, то може да не ви хареса, може да не знаете местния език, да не ви харесват условията на живот в града, хората и средата да са ви чужди... Целта е точно такава – да излезете от зоната си на комфорт, за да станете по-адаптивни, по-широко скроени, по-толерантни и по-оправни.

3. Ще научите чужд език.

Обучението в чужбина ще ви накара да положите усилия да научите местния език, ако искате да водите по-активен социален живот. Затова най-добре идете да учите в държава, чийто език не знаете, един ден ще се радвате за решението си.

4. Ще изживеете едно приключение.

Дори и да идете с идеята само да учите и да се пазите от приключения, все пак ще ви се случат много неща, които един ден ще си спомняте с вълнение. Ще съберете доста впечатления и ще имате любопитни истории за разказване.

5. Ще разширите своята глобална перспектива.

Обучението зад граница ви дава възможност да се насладите на живота на друго място и по-важното – да обмените мнения и да създадете приятелства с хора, които един ден могат да имат решаващо значение за кариерата и личния ви живот. Ще срещнете нови приятели, които ще ви обогатят.

6. Ще научите много за себе си.

Университетът е поучително място, но ако учите в чужбина, вие ще научите много повече за себе си като личност. Освен това вие ще разберете какво означава думата независимост, думата свобода, думата отговорност, думата ангажимент и др.

7. Ще пораснете.

Без значение къде сте избрали да прекарате времето си в чужбина, това ще разшири хоризонтите ви и ще допринесе за вашата зрялост. Един от основните акценти на битието в чужбина е, че ще видите много музеи, нови градове и места, културни събития – с други думи ще попиете много от заобикалящата ви среда.

8. Ще намерите свой втори дом, където винаги ще можете да се върнете.

Ако поживеете година или повече на едно чуждо място, то ще спре да ви бъде чуждо в даден момент. Ако освен това тази дестинация ви допадне, един ден няма да имате търпение да се върнете на това място. С него ще е свързана историята ви, там ще оставите приятели и спомени. Така че ще си имате нещо като втори дом.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари