IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 съвета как да се справите с критичните хора

20 октомври 2015 15 15

И да не им позволявате да ви потискат

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Естествено е критичните хора да не са любимата ви компания, но те съществуват и всеки човек се сблъсква с такива личности по пътя си. Било то в училище, в личното си обкръжение или в службата – няма да успеете да ги избегнете.

Въпросът е да се научите да се измъквате от тях без да им позволявате да нанасят поражения върху психиката ви.

Ето и 8 съвета как да се справите с твърде взискателните хора, които умират да ви правят забележки:

1. Не приемайте критиките им твърде лично

Повечето от времето, техните критики отразяват личните им вярвания за живота, а не се отнасят за вас. Критичните хора просто обичат да се фокусират върху негативните неща и те правят забележки наред. Едва ли сте единствената им жертва, но е възможно да сте любимата им. Просто не се обезкуражавайте от забележките им, опитайте се да не ги приемате като обида, а като вид съвет.

2. Гледайте обективно на коментарите им

Опитайте се да вникнете в основното послание на критиците. Понякога хората критикуват, когато се чувстват неразбрани. Освен това те може да са просто нетактични и да имат проблем с добрата комуникация. Може и да се окажат просто невежи хора, които критикуват нещо, което не разбират. Филтрирайте думите им, като ги интерпретирате по своя си начин. Просто се опитайте да бъдете по-проницателни и да се съсредоточите върху самото послание, а не върху начина, по който то е предадено.

3. Гледайте на тях като на източник на искрена обратна връзка

Честността не трябва да бъде подценявана, дори да е поднесена грубо или с липса на всякакъв такт. Ако възприемете критиките като източник на надеждна, честна обратна връзка, вие може да извлечете много от тях. Замислете се особено много върху критиките на хора, които считате за умни, доблестни и искрени.

4. Покажете им че думите им ви създават дискомфорт

Ако критиките ви създават дискомфорт и вътрешно терзание, добре е да го покажете. Не се чувствайте неудобно да коментирате думите на другите за себе си. Много хора считат, че източниците на дискомфорт трябва да се разглеждат като тласък към растеж и обратното – хората, които си седят в зоната на комфорта, рядко бележат напредък.

5. Не ги питайте за становището им, ако не се налага

Ако можете да НЕ искате становището на критичните си познати, направете го. Особено ако сте забелязали, че думите на тези хора ви действат демотивиращо и спират вашия ентусиазъм. По-добре говорете с хора, които ви насърчават!

6. Игнорирайте човека, който ви критикува редовно

Някои хора предлагат своите критики без никой да ги е попитал за мнението им. Ето защо просто игнорирайте тези гневни хора, а не се опитвайте да им отмъщавате с грозни думи. Ще се получи наистина разгорещен и неприятен дебат помежду ви. По-добре е да не обръщате внимание на критиците и да не се ангажирате в дискусии с тях. Не можем да променим негативните хора, но можем да променим отношението си към тях.

7. Не им скърцайте със зъби

Бъдете мили с подобен вид хора. Те може и да не заслужават да им отвръщате с доброта, но със сигурност ще се объркат много, ако им се усмихвате и им правите комплименти. Те може да реагират отрицателно първоначално, защото ще са неподготвени за вашето поведение. Вероятно ще действат предпазливо, но с времето ще променят нагласата си към вас.

8. Избягвайте ги

Ако всички други съвети не дадат резултат, просто избягвайте да контактувате с тези хора. Особено ако усещате, че те ви задушават или ви действат като енергийни вампири.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари