IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се сдобиете с празничен дух

1 декември 2015 13 30

Особено ако страдате от липса на такъв

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Коледната украса, музиката, подаръците, празненствата, зимните ваканции и т. н. са все част от типичното приповдигнато, коледно настроение, което ни заобикаля по това време на годината.

Но какво да правите, ако просто не се чувствате така? Уж наближаването на този период би трябвало да носи радост и добро настроение, но има много хора, които се чудят за какво е цялата тази суетня и някак си не могат да усетят всеобхватния празничен дух, особено ако имат някакви лични проблеми.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да внесете малко от това настроение в живота си, дори и да нямате малки деца или голяма фамилия.

1. Отделете време, за да се свържете с близките си по телефона. Вместо да се изолирате или оттегляте, нека хората в живота ви знаят, че ви пука за тях, дори ако не сте се виждали много време. Свържете се с всичките си роднини и приятели, които живеят далеч – в чужбина или в друг град.

2. Когато се чувствате тъжни, нещастни, загубени, разочаровани или отегчени запитайте се: „Какъв празничен сезон искам тази година? Има ли нещо, което може да ме мотивира, за да усетя празничния дух поне малко?“ Не се отпускайте!

3. Направете списък с любимите ви традиции и ритуали. Пускайте си коледна музика, която обичате и се опитайте този път да идете да гледате балета „Лешникотрошачката“ в операта.

4. Идете поне на едно коледно парти, базар или друго събитие. Може би там ще „попиете“ поне малко от желаната празнична еуфория.

5. Не приготвяйте всичко от менюто за празника сами. Ако обикновено поемате на плещите си приготвянето на цялата празнична трапеза, опитайте се този път да прехвърлите част от отговорностите на някой друг роднина или близък.

6. Ако нямате достатъчно финанси за големи подаръци, инвестирайте като дар своето време и присъствие. Прекарвайте повече време с хората, които обичате и които ви обичат. Това е по-ценно и от най-лъскавия подарък.

7. Прекарайте време с вашия съпруг/съпруга. Намерете някой желаещ да ви отмени в „гледането на децата“ поне за една вечер и двамата излезте сами и се порадвайте на тези мигове на взаимност.

8. Когато се чувствате тъжни можете да се разведрите като помогнете с нещо на другите. Помислете за доброволческата дейност. Има много нуждаещи се хора.

9. Планирайте известно време извън града. Идете поне на еднодневна екскурзия някъде сред природата или на открито.

10. Съсредоточете се върху своята признателност и благодарност към близките си. Когато се чувствате зле и ви липсва празнично настроение, прегърнете родителите си, децата си и се опитайте да усетите аромата на канела, на елха, да забележите празничната украса и блещукащите светлинки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари