IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 признака, че сте израснали с нехаен родител

12 януари 2016 08 45

Контролиращи родители, алкохолици, насилници...

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Може да ви бъде мъчително трудно да си признаете, че някой от вашите родители е токсичен. Майка ви и баща ви може да ви обичат безкрайно, но без да са осъзнавали, да са ви натоварили с поведението си в детството ви и днес, в зряла възраст, това да ви се отразява.

Под токсичен родител имаме предвид различни неща. Те варират от нехайни до твърде контролиращи родители, от алкохолици до насилници.

Ако се чудите дали някой ваш родител е повлиял негативно върху личността ви с неадекватното си поведение в детството ви, ето и сигурните знаци, че това е точно така:

1. Трудно ви е да се доверявате на хората

Ако родителите ви не са се грижили за вас, когато сте били дете, а са ви оставили вие да се грижите за тях, то цял живот ще изпитвате дефицит на доверие. Родителите трябва да подкрепят децата си и да ги научат да вярват в себе си. Ако това не се е случило с вас, то вие подсъзнателно винаги ще очаквате другите хора да ви третират така, както са се отнасяли родителите ви към вас. Това може да обяснява деструктивното ви поведение и проблемите ви да създадете стабилна връзка.

2. За вас провалът и отхвърлянето са много болезнени

Ако се побърквате винаги, когато се провалите на тест или когато някой ви критикува, възможно е това да е така, защото сте понесли много удари или грубо отношение от родител когато сте били дете. Това се е отразило зле на вроденото ви достойнство. Все ще си мислите, че не сте достатъчно добри, че сте безполезни и т. н.

3. Често имате екстремни реакции, които ви объркват

Ако често неоснователно се нахвърляте на хората, ако се побърквате за неща, които не изглеждат толкова значими, то това може да е свързано с токсичното ви възпитание. Възможно е противоречивото ви поведение да се дължи на словесно насилие в детството ви, а чувствата на вина, раздразнение, страх от изоставяне и гняв все още да ви владеят.

4. Вие сте склонни да поставяте собствените си нужди на последно място

Ако сте израснали с манипулативен родител, възможно е собственият ви емоционален живот винаги да остава последен в списъка ви с важни неща. Вероятно вашите емоционални решения все още се управляват не от това, което е най-добре за вас, а за другия човек. Вие сте свикнали да потискате собствения си гняв, защото искреното себеизразяване ви е носело проблеми в детството.

5. Трудно ви е да определите себе си

Много деца с токсични родители намират за изключително трудно да се самоопределят, когато пораснат. Те са объркани и просто не знаят кои са, нито какво искат от живота. Те години наред са били потискани и това е повлияло на собственото им развитие, на което те не са обръщали внимание.

6. Вашият вътрешен глас е невероятно критичен

Ако не сте намирали подкрепа в родителите си като дете, вие вероятно не сте изградили вяра в себе си. Много деца на токсични родители страдат от „вътрешен критичен глас“, който им казва, че са глупави, безполезни, недостойни, че са пълен провал и/или боклук (думи, които са изричани от въпросните родители).

Подобна ниска самооценка може да бъде изградена и от твърде контролиращи родители, които са се държали с детето си така, сякаш то е неспособно да действа само.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

bob ( преди 8 години )
Каква е идеята да определяш дали родителите са ти били токсични.Може би ако се убедим ,че имаме токсичен родител ще имаме оправдание и ще обвиняваме родителите за нашите грешки.И така ще си казваме че не зависи от нас Родителите са ни направили такива.Идеята може би не чак толкова лоша за нас невинните.Истината че имаме много положителни неща взети от родителите и много отрицателни.Има и неща които са ни дали които в техния живот са били полезни но в нашия живот са се оказали доста вредни.Различни съдби.Но нашия живот зависи от нас .Да има неща които родителите не са се съобразили.И ние с много усилия ги научаваме наново по друг начин така че да има полза към нашия живот а не към живота които си представят нашите родители.Но ние отдавна сме минали 18 г. така че това ни е работата да се поработим по себе си не само нашите родители им е задължение това.Вероятно и като родители не можем да подготвим децата си за всичко,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Tuner ( преди 8 години )
Nezavisimo dali e prevodna ili avtorska, statiqta dava to4na ocenka, no za syzhalenie kakto obiknoveno e bezrezultatna, poradi golemiq medien shum, i mnogobrojnite drugi s podobna tematika.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар