Не е зле поне една сутрин да не закусваме мазна баничка от фурната, а да си направим нещо вкусно и здравословно вкъщи.
Страхотните рецепти на Гордън Рамзи ни дават тази възможност.
1. Мюсли с ябълка (За четири порции)
Сложете 200 г овесени ядки в купата и ги залейте с 400 мл нискомаслено прясно мляко (или достатъчно количество, за да се напоят добре). Покрийте съда и го оставете в хладилника поне за час, а най-добре за цяла нощ.
Добавете едро настъргана ябълка, 1 с. л. мед и 150 г нискомаслено кисело мляко. Сипете малко ябълков сок или още прясно мляко, ако сместа ви се струва прекалено гъста. Поръсете отгоре с малко мед и гарнирайте с пресни горски плодове и орехи.
2. Гранола със сушени боровинки (За четири порции)
Загрейте фурната на 180°С. В голяма купа смесете 250 г овесени ядки, 50 г счукани или филирани бадеми, 50 г тиквени семки, 50 г слънчогледово семе, 1 ч. л. млян джинджифил и щипка сол.
Разтопете 50 г масло и добавете настърганата на ситно кора на 1 голям портокал.
Изсипете върху сместа с овесените ядки и разбъркайте добре. Разстелете сместа в широка тава и запечете за 15-20 минути, докато придобие златист цвят, като разбърквайте на всеки 5 минути, за да се изпече равномерно.
Оставете гранолата да изстине и да стане хрупкава, след което добавете 100 г сушени черни или червени боровинки.
Съхранявайте в плътно затворен съд.
3. Мъфини с банани и овесени ядки (За 12 броя)
Загрейте фурната на 180°С. Поставете хартиени формички (във формата на мъфини) с 12 гнезда.
В голяма купа смесете 100 г овесени ядки, 200 г брашно, 1 1/2 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. л. морска сол и 100 г светлокафява захар. Разбъркайте добре и направете кладенче в средата.
В друга купа намачкайте с вилица 4 големи узрели банана. Добавете 1 голямо разбито яйце и 60 г разтопено масло (или зехтин лайт). Добавете ги към сухите съставки заедно със 75 г накълцани орехови ядки и разбъркайте, колкото да се смесят (не прекалявайте с бъркането).
С лъжица сипете по малко от сместа в хартиените капсули и печете 20-25 минути до златисто. Мъфините са готови, когато забодена в средата клечка за зъби излиза чиста.
4. Кранахан с къпини (За 4 порции)
В сух тиган запечете за 2-3 минути 4 с. л. едро смлени овесени ядки, като разбърквате често, докато станат златисти (не ги оставяйте без наблюдение, защото загарят бързо). Прехвърлете ги в чиния и ги оставете да изстинат.
В блендер или кухненски робот смелете на гладко пюре 200 г къпини с 5 с. л. течен мед. Прехвърлете в голяма купа и добавете 300 г крема сирене, 300 г нискомаслена или обикновена заквасена сметана, 1-2 с. л. уиски и препечените овесени ядки, като запазите 1 с. л. от тях.
Разбъркайте сместа няколко пъти, за да се получи мраморен ефект. Прехвърлете в стъклени чаши, поставете по няколко къпини отгоре и поръсете с малко от препечените овесени ядки. Резултатът е великолепен.
5. Кифлички с овесени ядки, орехче и сирене
Загрейте фурната на 180°С.
В голяма купа смесете 350 г брашно с набухвател с 2 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. фина морска сол и щипка кайенски пипер. Нарежете 60 г. масло на кубчета и го стрийте с брашното на дребни трохи.
Добавете 150 г овесени ядки, 100 г настъргано зряло сирене „Чедър“ и 100 г счукани орехи. Направете кладенче в средата и добавете 2 големи разбити яйца и 9 с. л. айрян.
Омесете тестото, като добавите още малко айрян, ако е необходимо. Разточете тестото върху набрашнена повърхност до дебелина 2,5 см и разрежете с формата на кръгчета с диаметър 6 см. Поставете ги леко раздалечени върху лист хартия за печене, намажете с прясно мляко и поръсете с 1 с. л. овесени ядки.
Печете 15-20 минути до златисто. Сервирайте ги топли, с меко сирене и десертно сладко.
По публикацията работи: Аксени Гео