IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зад всеки викинг стои една силна жена

23 февруари 2016 14 10

Викингска приказка на 25 февруари в зала 3 на НДК

Кадър от сериала "Викинги"

Кадър от сериала "Викинги"

На 25 февруари в Националния дворец на културата ще се отвори музикално-времеви портал към далечните легендарни времена на викингите – времена на битки и сражения, на живата връзка с природата, на общуването с боговете, на честта. Този музикален портал носи загадъчното име Wardruna, а тяхната музика и цялостното им излъчване общува с нещо дълбоко съкровено във всеки един от нас и пробужда героичността, която носим като древен народ.

Но кои са били викингите и на какво са ни научили те? Това ще се опитаме да разберем от един по-нестандартен ъгъл, а именно през образа на по-нежната половинка на този войнствен и мъжествен народ.

Напълно разбираемо е при споменаването им в съзнанието ни да изникне яркия образ на епични страховити войни с дълги коси и шлемове. Завоеватели подчинили водните стихии на своята воля и дързостта си, викингите и до ден днешен предизвикват страхопочитание в сърцата на лаиците и доза ужас в главите на специалистите. Безстрашни мореплаватели и изкусни бойци, те посвещавали живота си на меча, морето и законите и това било преди всичко въпрос на чест.

Докато викингите достигали далечни земи и ги завземали обаче, на техните жени се падала нелеката задача да се грижат за благополучието на дома и семейството. Както отбелязват скандинавските саги, през епохата на викингите съществувал уникален кодекс на честта за жените в Исландия, който обхващал сферите на рода, семейството и мистиката. Опазването на семейната чест е основната задача на жената и тя е трябвало да направи необходимото, за да предотврати опасността от позор и безчестие върху себе си и своя род.

Що се отнася до съпружеските отношения, кодексът предвиждал защитаването на личната ѝ чест. При основателна причина жена можела да се разведе със своя съпруг без това да оскърбявало по какъвто и да било начин нея самата – нещо, с което не можели да се похвалят повечето съвременници на викингите.

Това, което носело най-голяма чест обаче било да стане част от ритуалите на старонорвежката религия, в която образът ѝ се асоциирал с мъдрост и магичност. Твърди се, че тези жени черпили сила от природни и свръхестествени източници, с която помагали на своя народ. В „Пророчествата на Вьолва“ например срещаме образа на вьолвите или още велвите, които били специални жрици или шаманки, използващи магия, за да станат връзка между богове и хора. Понякога те знаели повече и от боговете, като дори самият Один се допитал до тях относно миналото и бъдещето.

Жените обаче никога не са се ограничавали с традиционно определяните им роли свързани със семейството и са стигали далеч в следване на вътрешния си порив. С особена готовност това правели и жените на средновековна Исландия, които наред с мъжете се въоръжавали и без колебание проливали неприятелска кръв.

Техният образ, застинал между реалност и мит, силно вълнува и разтърсва клишето за жената като по-нежната половинка на човечеството. В норвежката литература живо са представени образите на Валкириите – девици войни с божествен произход, които според нареждането на Один отвеждали храбрите войни загинали на бойното поле във Валхала.

Те имали обаче и своя земен еквивалент, т. нар. девойки с щитове – смели войни, които не познавали страха, изключително уважавани приживе и погребвани с най-големи почести.

Норвежките саги и скандинавските поеми са съхранили техния образ, за да ни вдъхновява и до днес. Не само във филмите и музиката, но те са достигнали и до самото сърце на нашето ежедневие – начина, по който изглеждаме. Защото противно на първосигналните ни представи викингите са отделяли завидно внимание на своя външен вид и това го доказват редица археологически разкопки.

Гребените, пинсетите, уредите за почистване на ноктите и ушите, клечките за зъби, датирани в епохата на викингите, са безспорното доказателство за това. Има сведения за навика им да сресват косите си ежедневно, но това, което особено вълнува днес са викингските прически. Плитките с втъкани мъниста и кожи плениха мнозина още с първите епизоди на филма „Викинги“, а доколко такова влияние съществува и в България ни показа и разговорът с Виктория Димитрова, фризьор по професия. Тя ни разказа за нейни клиенти, мъже и жени, които с готовност режат косите си или пък ги пускат дълги, за да се доближат по романтичен начин до образа на викингите.

Разнообразни плетеници красят главите, а желанието да се намерят автентично-изглеждащи накити само показва колко голямо въздействие може да има миналото върху нас. А това е минало на героичност, на връзка с природата, на силата да отстояваш себе си, на честта, на викингите.

Затова на 25 февруари направете своя малък ритуал на честта, сплетете дълги коси и потопени в мистиката на викингите нека споделим пътешествието, наречено Wardruna.

Автор: Яна Овчеларова

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари