IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейди Ди е най-вдъхновяващата жена на всички времена

8 март 2016 14 55

Принцеса Даяна оглави класация за най-впечатляващите жени

Снимка: gettyimages.com

Снимка: gettyimages.com

Покойната майка на британските принцове Уилям и Хари – Лейди Даяна, оглави класация за най-впечатляващите жени на всички времена.

19 години след трагичната си смърт в автомобилна катастрофа в Париж, принцесата на народа, както я наричаха всички, е избрана за икона на всички времена.

Това става ясно от резултатите от проучване по случай днешния Международен ден на жената, направено във Великобритания по поръчка на „Фокси Бинго“, пише в. „Дейли експрес“.

В анкетата са участвали 2 хиляди представителки на нежния пол, а стилната Лейди Ди е посочена за икона на всички времена, както и за най-вдъхновяващата жена на 80-те години.

Бившата съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз, която беше известна със своята хуманитарна дейност, е предпочетена пред Желязната лейди – първата жена министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър, както и от екранната икона принцеса Лея от „Междузвездни войни“ (в ролята Кари Фишър).

Допитването разкрива също и какво точно е вдъхновявало жените през последните 70 години. През 50-те години на миналия век дамите са се вдъхновявали от блясъка и великолепието, а отражение на това е изборът на екранната легенда Елизабет Тейлър за най-вдъхновяваща жена на десетилетието между 1950 и 1960 г.

За икона на 60-те години е избрана манекенката Туиги. Най-вдъхновяваща жена на 70-те е певицата Дъсти Спрингфийлд.

През 80-те години дамите черпят вдъхновение от принцеса Даяна, а през 90-те поколението е вдъхновено от момичешката сила, пример за което са групата „Спайс гърлс“, които стават икони на това десетилетие.

Най-вдъхновяващата жена през първото десетилетие от новия век е писателката Дж. К. Роулинг, автор на поредицата за приключенията на момчето магьосник Хари Потър.

И макар изкуството все още да е основен източник на вдъхновение за съвременните млади жени, себеотрицанието явно заслужава тяхното уважение. За най-вдъхновяваща представителка на нежния пол на десетилетието след 2010 г. участничките в анкетата са посочили пакистанската активистка за човешки права и най-млада носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи.

„От кралски особи до активистки и от попзвезди до писателки – жените наистина са вдъхновение. Ето защо и отбелязването на днешния празник е толкова важно“, казва Грейс Макмилън, говорителка на „Фокси Бинго“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари