IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родителските съвети, които ще разберете след време

21 март 2016 16 10

7 мъдрости, за които може би още не сте готови

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Ако все още сте в тийнейджърска възраст или сте в началото на 20-те си години, вие все още не можете да осъзнаете, че с възрастта идва и мъдростта.

Може би все още не осъзнавате, че ви делят само няколко години от зрялата възраст и сериозните отговорности, които идват с нея.

Сигурно вашите родители и/или учители редовно ви дават съвети и споделят с вас мъдрости за живота, за които обаче вие все още не сте готови.

Просто ви е рано да разберете тяхната гледна точка и думите им сигурно минават от едното ви ухо и излизат от другото.

Ето и 7 мъдрости, които вашите родители са се опитали да ви предадат, но вие ще осъзнаете едва след време:

1. Парите не растат по дърветата.

Родителите ви вероятно са ви казвали това хиляди пъти, но вие все още не можете да разберете, че те не са банкомати и че парите се изкарват с труд. След като обаче, започнете да си плащате сметките сами, ще разберете, че трябва да спестявате и че трябва да си правите бюджет, иначе ще опрете до ръба на мизерията.

2. Наслаждавай се на младостта си – спри да искаш да си по-възрастен.

Всички млади хора искат да бъдат по-възрастни, за да шофират кола, да не ходят на училище, да могат да се напиват спокойно и т. н. Когато обаче, достигнат до годините, които могат да правят всичко това, те осъзнават постепенно, че безотговорната младост не може да се върне. С възрастта идва и рутината, а тя не е особено забавна.

3. Трябва да учиш повече, за да имаш шанс да си намериш по-добра работа.

Освен ако не сте наследник на богат род, то вероятно ще трябва да учите доста, ако искате да се сдобиете с добра професия след време. Но това човек го разбира едва в средата и дори в края на 20-те, когато се сблъска с безмилостния пазар на труда. С напредването на възрастта, човек разбира, че родителите му са били прави да искат от него да учи повече и че е трябвало да ги послуша.

4. Животът не е справедлив.

Тепърва ще разбирате, че невинаги най-умните, най-талантливите, най-работливите и най-способните успяват в живота и забогатяват. Това не е справедливо, но животът ще ви сблъска с много несправедливости тепърва.

5. Внимавай с какви хора се обграждаш.

Родителите обикновено внимават в каква среда попадат децата им, защото лошата среда носи и беди. Интересното е, че средата, в която попадаме е важна в рамките на целия ни живот. Когато сме млади и наивни ние не си даваме сметка за това с какви хора се обграждаме, но след време започваме да ставаме все по-внимателни в това отношение.

6. Глупавите решения носят лоши последици.

 Всички родители дават този съвет на своите подрастващи деца. Нашите майки и бащи ни учат да не следваме лошите примери и да не се влияем от чуждото мнение. Те ни питат: „Ако еди-кой си скочи от скала, ти ще го последваш ли?“, като идеята им е да не се водим по акъла на глупавите си приятели, но това го разбираме едва след време. Едва когато станем възрастни ние откриваме собствените си интереси и разбираме, че е важно да следваме собствения си път, а не да се водим по тълпата.

7. Това ще го разбереш с възрастта.

С възрастта ние осъзнаваме и разбираме всички съвети, които нашите майки, бащи, баби, дядовци и учители са ни давали. Неусетно идва моментът, в който ние сме възрастните, които учат децата си на същите неща, а те ни гледат с недоверие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 8 години )
Не си правете труда да съветвате децата си. Това, което им казвате в момента ще стигне до тях... след 20 години! Колкото и смешно да звучи, точно така си е. Трябваха ми доста години за да осъзная колко права е била мама за някои неща. Ама на 16 морето ти е до колене и кой ти слуша? Като минеш 25 и се сблъскаш челно с реалността разбираш много неща.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар