IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 от най-големите грешки в кухнята

28 март 2016 07 00

Какво ни препоръчват професионалистите? ​

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Шеф готвачите в ресторантите имат години опит зад гърба си и със сигурност знаят достатъчно за навигацията в кухнята. За да готвим вкусно и безопасно, според тях трябва да се придържаме към 7 основни неща, пише Womansday.

1. Лимоновият сок може да спаси десертите с много захар

На всеки му се е случвало да прекали с подсладителя и да пренапише рецептата. За щастие има начин да поправим грешката си – с лимонов сок. С киселия си вкус той ще уравновеси везната обратно в полза на оригиналния замисъл

В други ситуации: Ако е прекалено люто, добавете захар или масло. В случай, че е безвкусно – добавете сол.

2. Финализирането на пастата се прави заедно със соса

За да сготвите вкусна италианска паста, трябва да сварите тестените изделия до 90%, след което да ги свалите от котлона. Оставете една чаша от водата, в която са варени. Финализирането на гозбата става в тиган. Изсипете пастата, соса и чашата вряла вода и оставете за няколко минути на среден огън, до сгъстяване. Така тя, заедно с водата, поема и аромата на вашия сос.

3. Пригответе всички грамажи, преди да започнете да готвите

Колкото и логично да звучи, често забравяме да приготвим предварително необходимите ни за кулинарията продукти. Така излагаме ястието си на опасност от изгаряне, а гостите си на сигурен глад.

Преди да загреете олиото, нарежете лука, билките и останалите зеленчуци. Ако пържите картофи, оставете ги в купа с вода, за да не потъмнеят. А когато подготвяте десерт, най-добре извадете много купички, в които продуктите да чакат своя кулинарен миг сред бъркалките на миксера.

Е, ясно е, че когато правим палачинки няма нужда от такава акция. Но когато говорим за торта „Гараш“ или еклери, приготовлението е препоръчително.

4. Водата няма да загаси горяща мазнина

Всъщност изобщо няма да загаси нищо, по-скоро ще си извадите очите. В училище, когато ни учиха на химия, учителките правеха сравнение между разреждането на киселина и попадащата вода в горещо олио. Вода в киселина не е добра идея, както и вода в олио, особено ако е горещо.

Ако готвите фламбирани зеленчуци и огънят стане много интензивен, можете да се справите с него, като хвърлите сода или сол. Ако нямате под ръка, търсете кърпа.

5. Режете винаги с остър нож

Колко често точите ножовете си? Рядко, нали? Оказва се, че е изключително важно да работим с добре наточено острие, що се касае до готвенето. Ако ножът не е наточен, не само, че ще сплескаме хубавите домати от градината на баба, но и ще развалим хубавия вид на салатата.

6. Не разбърквайте толкова много

Е, освен ако не правите белтъци на сняг. Учестеното движение на лъжицата или черпака, с който хомогенизирате супата си, би могло да я превърне в нещо като крем супа. Просто продуктите в нея ще нарушат целостта си.

7. Не се опитвайте да хванете падащ нож

Повлечен от гравитацията, той вече няма дръжка. Тя се е устремила право към пода. И когато понечите да хванете ножа си, най-вероятно ще накълцате месо за фондюто на Ханибал Лектър.

Подготви: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

ддд ( преди 7 години )
То трябва да си ***, за да не ги знаеш тези неща...дори никога да не си готвил (особено 4,5,6,7)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар