IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианско село разкрива тайната на столетниците

7 април 2016 09 20

Аншоа и розмарин в менюто

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Лека храна, красива природа и много вино – може да се каже, че италианците са открили тайната на добрия живот. Но едно село в частност може да ни разкрие тайната на впечатляващото дълголетие.

Акориоли е селце на брега на Средиземно море, на юг от Неапол, и е дом на близо 300 души, чиято средна възраст е над 100 години. Тези 300 души представляват една трета от цялото население на селото

Алън Мейзъл, кардиолог от Университета в Калифорния, е част от изследователски екип, който се опитва да разбере каква е тайната на дълголетието на жителите му. Неговите подозрения са, че става въпрос за добри гени, но и за здравословно хранене.

Д-р Мейзъл откроил и два хранителни навика, които спазват всички жители на Акориоли. „Всеки яде аншоа и слагат в почти всяко ястие розмарин“, коментира той. Аншоата съдържа полезните за сърцето омега-3 мастни киселини, а розмаринът се смята за лечебна билка, която може да помогне за успокояването на мускулните болки, да се справи с подут корем, дори и да предпазва от канцерогенни съединения.

Учените отбелязват, че жителите на Акриоли не се занимават с твърде много физически упражнения. „Това, което ме шокира, е, че не видях хора, които да тичат за здраве“, коментира д-р Мейзъл. Нямало и класове по гимнастика, в морето никой не плувал.

Хората там живеели с положително отношение към околните, към живота и са наистина щастливи. Вечер всички сядали в ресторанти, за да пият вино и кафе. „Те са просто спокойни“, обобщава д-р Мейзъл.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари