IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да бъдеш кралица: Привилегиите на Елизабет II

25 април 2016 10 55

Тя шофира без книжка и има собствен банкомат

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Освен възможността да живее в най-пищните замъци, познати на човечеството, британската кралица се ползва с още много привилегии, съобщава Euronews. Ето част от тях:

1. Тя има право да шофира без книжка

Елизабет II е единственият човек във Великобритания, който не е длъжен да се съобразява със закона. Тя спокойно може да кара дори без регистрационни номера. Кралицата за пръв път се учи да шофира в купето на военен камион за първа помощ. Това се случило по време на Втората световна война.

2. Кралицата няма паспорт

Паспортите в островната държава се издават в името на Нейно величество. В този ред на мисли би звучало странно тя да издаде своя в чест на себе си. Останалите членове на кралското семейство обаче са задължени.

3. Елизабет II празнува два рождени дни

Фактът, че тя е толкова важна за света, предполага тя да има повече от един повод, за да вдигне наздравица. Официалният ѝ празник е на 21 Април, а вторият на 2 юни.

4. Нейно величество има собствен банкомат

О, да! И е инсталиран на специално място в Бъкингамския дворец. Кеш машината се обслужва от една от 7-те най-стари банки в света, а именно Coutts, известна като Кралската банка на Скотланд.

5. Монархът притежава много животни

Освен любимото си куче, порода Уелско корги, Елизабет II притежава и всички лебеди, живеещи по поречието на р. Темза. Същото важи и за делфините, рибите и китовете във териториалните води на Великобритания. Всяко посегателство върху тях е директно накърняване на националната сигурност. Третира се като тероризъм...

6. Кралицата не плаща данъци

И въпреки че не е задължена да пълни държавната хазна, Елизабет II започва да плаща всичките си данъци през 1992 г.

7. Нейно величество не подлежи на какъвто и да било арест

Кралицата се ползва с имунитет от задържане и съдебни дела. А останалите ѝ роднини, както и самата тя, са обезпечени от страна на свободата на словото. Те не са длъжни да разкриват абсолютно никаква информация свързана с тях и личния им живот.

8. Елизабет II си има собствен поет

Сегашният литератор на кралската особа се казва Карл Анн Дъфи. Да бъдеш поета на кралицата е мечтан пост за всички пера във Великобритания, защото написаното има национално значение.

9. Кралицата е глава на църквата

Освен кралската титла, Елизабет II ръководи Английската църква. Това означава, че ако тя реши да смени религията си, короната ѝ моментално бива снета и предадена на следващия монарх по веригата.

Любопитно:

Откакто Нейно величество е кралица, тя е отличила заслужили хора с общо над 404 500 медали и ордени. Елизабет II кани по близо 50 хил. души всяка година по повод банкети, официални събития, а дори и просто за следобеден чай. Кралицата е отговорила на над 3,5 млн. документа, адресирани до нея.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
Значи половината от нея (например задникът и краката) се е родила на 21 април,а другата половина (примерно главата и ръцете)- на 2 юни: не е било лесно на майка й да се мъчи месец и половина :))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 7 години )
Един приятел е пенсионер от 15 години но напоследък е хлътнал до ушите и така се е влюбил в Лизбета (която му е лика-прилика),че смята да я покани на кафе и на събор в село Тънино. Защо пък не- казвам аз- нека си опита късмета човекът,с 15 години е по-млад от нея и тя непременно ще го хареса,особено вечерта след събора!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар