На Великден мирише на топли козунаци. Всички си спомняме как бабите ни месеха ли, месеха цял ден сладки хлебчета и кифли, а по-късно ни забраняваха да ги пипаме. „Когато му дойде времето!“, казваха те. Е, времето е дошло!
Козуначеното тесто на баба
Продукти:
1 кг брашно
6 яйца
300 г захар
50 г масло
50 мл олио
250 мл прясно мляко
лимонова кора
мая (колкото кибритена кутийка за 5 кг брашно), тоест 1/5, сол.
Приготвяне:
Прясното мляко се сварява, като в него се разтваря маята заедно с около 1 с. л. захар, сол, 1 яйце, малко брашно. С тези продукти трябва да постигнете рядко тесто. След като ги смесите, разбъркайте и захлупете.
Отделете един жълтък. С останалите яйца разбъркайте захарта. Добавете почти цялото прясно мляко и настържете лимонова кора.
След това изсипете брашното, маята и сместа с яйцата в тава и объркайте на две части, добавяйки мазнината малко по малко. Месете 45-50 минути и оставете да втаса колкото е необходимо.
Преди да го поставите във фурната, намажете горната част с жълтъка, отделен по-рано, като можете да добавите малко вода към него. Поръсете със захар и оставете да втаса втори път.
Пече се 15 минути на 180 градуса, след това 15 минути на 220 градуса и връщате 15 минути на 180 градуса.
Подготви: Аксени Гео