IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как майка ви ви прави по-щастливи?

24 май 2016 13 30

Науката доказва няколко начина

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Майката е доминираща фигура в живота на всяко дете, като ролята ѝ е неизмерима – това е ясно. Но много хора не си дават сметка колко радост в техния свят внася именно майка им.

Без значение дали тя е строга, одухотворена, поетична, стриктна и т. н. натура, достатъчно е да е наоколо и животът ви ще тече по-спокойно и щастливо, дори без да го осъзнавате.

Ето и как точно ви влияе позитивно вашата майка, ако вярвате на науката:

1. Тя ви успокоява.

Ако имате нужда да се отпуснете, достатъчно е да се обадите на майка си и да ѝ споделите всичките си проблеми – тя бързо-бързо ще започне да ви успокоява. Според едно проучване от 2010 година, само няколкоминутен телефонен разговор с нашите майки, може да намали нивото на тревожността ни. Достатъчно е само да чуем гласа ѝ, за да започне тялото ни да секретира окситоцин, който пък ни кара да се чувстваме добре.

2. Тя е оказала влияние върху вашето развитие.

Всеки човек би трябвало да благодари на своята майка за собствения си интелект. Много изследвания показват, че любящите майки допринасят за по-голяма област за хипокампуса в мозъка на детето си. Това пък е от решаващо значение за трупането на знания, за по-добрата памет и за лекотата със справянето със стреса на всеки един човек, пише LiveScience.

3. Тя ви кара да се смеете.

Майките със сигурност умеят да разсмиват децата си, без значение каква е темата. Това е страхотно, защото именно смехът е основното оръжие срещу стреса. Проучванията показват, че смехът може да помогне за намаляване на кортизола в тялото (известен още като хормон на стреса) и дори може да помогне за предотвратяването на някои заболявания.

4. Вашата връзка с нея може да повлияе позитивно на романтичните ви отношения.

Колкото по-добре се разбирате с майка си в годините на своето развитие, потенциално толкова по-позитивни могат да бъдат отношенията ви с вашия съпруг по-късно в живота, според изследване от 2010 година. Според учените колкото по-близка е връзката тийнейджър-майка, толкова по-високо ще бъде качеството на романтичните отношения на въпросния подрастващ един ден, пише LiveScience.

5. Тя е първият човек, който ви е заобичал истински.

Любовта майка-дете е гарантирана на биологично ниво. След като анализирали мозъка на няколко майки след раждането на децата им, изследователите открили, че в мозъка „ставането на майка“ прилича едно към едно на влюбването. С други думи, осъществява се един и същ процес на социално свързване.

6. Тя може да бъде най-добрият ви приятел.

Няма друг човек на света, който да може да слуша безкрайните ви оплаквания от различни неща в живота ви и то всеки ден, и да не пожелае да се дистанцира от вас. Повечето ваши приятели биха се натоварили от подобно отрицателно излияние от ваша страна. Изследванията показват, че ако успеете да изградите приятелска връзка с майка си в пубертета, вие никога няма да имате по-добър и верен приятел от нея.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари