IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За историята: Вегетарианката Севда стана MasterChef

2 юни 2016 07 00

На финала бургазлийката надделя над Евгени в кухнята

Снимки: bTV

Снимки: bTV

Севда Димитрова е новият MasterChef на България. 39-годишната бургазлийка грабна титлата и голямата награда от 100 хил. лв., след като на финала показа повече въображение от Евгени.

Тя стана и първата вегетарианка в света, спечелила кулинарната титла.

Севда впечатли журито не само със сензационни вкусове, но и със смелостта да превъзмогне себе си. След повече от 23 години вегетарианство, фотографката опита за първи път месни продукти, за да докаже, че притежава всички качества на професионален готвач. Тя вкуси от предястието с рак, а само преди няколко седмици със сълзи превъзмогна първия си досег с живото морско животно.

Първото ястие, което тя презентира беше отворени равиоли с дайкон и салата със син рак. При предястията пък Евгени заложи на октопод с миди „Сен Жак“ и пюре от грах. Журито му направи забележка за леко жилавия октопод, докато при Севда бе останала черупка. И двете чинии обаче бяха определени от журито като достойни за финал.

За втората част от менюто за 100 000 лева Евгени сготви агнешко коремче с артишок, гел от ябълка и винен сос. Ястието му бе определено от шеф Михалчев като музика. Севда отговори на високо вдигнатата летва с патешки гърди с аспержи, пюре от целина и сос с вишни, а шеф Токев определи приготвеното от нея като съвършенство.

Финалната част на тристепенното меню – десертът, трябваше да наклони везните към един от двамата участници.

Севда първа поднесе чинията си с деконструиран чийзкейк с четири сирена и ягодово кули. Тя призна, че това е първият и авторски десерт. Шеф Ангелов го определи като смел, интересен и рисков, но пък я похвали, че е надскочила себе си с приготвянето му. Шеф Токев я похвали, че не е само топ готвач, но и топ сладкар.

Евгени заложи на нещо класическо – шоколадово брауни с мус от бял шоколад и гел от маракуя. Скучен десерт, който не изглежда скучен, а перфектен, заяви шеф Михалчев. Шеф Ангелов пък категоризира десерта му като шедьовър.

Победителят спокойно може да затвори вратите на домашната кухня, защото тези на професионалната са широко отворени, заяви шеф Ангелов. След тези встъпителни думи той връчи статуетката на MasterChef на Севда, която грабна и голямата награда от 100 000 лева.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари